İcap süreleri radyasyonlu haftalık çalışma süresine dahil edilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynakları ile Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik, 5 Temmuz 2012 tarihi itibariyle değişti. Düzenlemede yer alan değişiklik maddelerine ve yapılan değişikliklerin hangi anlama geldiği aşağıda büyük başlıkla gösterilmiştir.

İYONLAŞTICI RADYASYONU ANCAK EYTKİLİ KİŞİ KULLANABİLECEK

MADDE 5

(4) İyonlaştırıcı radyasyon kaynaklarını ilgili mevzuatına göre yetkili kişiler kullanır.

EL BİLEĞİ VEYA YÜZÜK DOZİMETRESİ TAŞIYACAK PERSONEL SAYISI GENİŞLETİLDİ

DAHA ÖNCE SADECE NÜKLEER TIP ALANINDA ÇALIŞAN BİR KISIM PERSONEL EL BİLEĞİ VEYA YÜZÜK DOZİMETRESİ TAŞIYABİLİYORDU

Radyasyon doz limitleri

MADDE 7 ? (1) Bu Yönetmeliğe uygun olarak radyasyon alanlarında yapılan çevresel radyasyon izlemesinin yanı sıra Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği gereğince kişisel dozimetre kullanması zorunlu olan personel kişisel cep dozimetresi; bu personelden radyofarmasötik işaretlemede ve tedavi amaçlı radyonüklid uygulamalarında, radyoterapide manuel iridyum 192 uygulamalarında görevli olanlar ile girişimsel floroskopik uygulamalarda çalışanlar kişisel cep dozimetresine ek olarak el bileği veya yüzük dozimetresi taşır.

GÖZ MERCEĞİ İÇİN EŞDEĞER DOZ MİKTARINDAKİ AYLIK SINIRLAMA KALDIRILDI

DAHA ÖNCE AYLIK 15 mSv SINIRI BULUNMAKTAYDI

(2) Radyasyon kaynağı ile çalışan personelin maruz kalacağı etkin doz, göz merceği ve tüm vücut için ardışık beş yıl toplamında 100 mSv'i, herhangi bir tek yılda 50 mSv'i geçemez. Bu kurala aykırı olmayacak şekilde ayrıca;

İCAP SÜRELERİ HAFTALIK 35 SAATLİK ÇALIŞMA SÜRESİNE DAHİL EDİLECEK

MADDE 8

Personel çalışma esasları ve tedbirler

MADDE 8 ? (1) Radyasyon kaynağı ile çalışan personel, 7 nci maddede belirtilen radyasyon doz limitleri ve Kanunun Ek 1 inci maddesinde öngörülen süre dâhilinde çalıştırılır. Bu personel normal mesai dışında icap nöbetine çağrılmış ise icap nöbetinde bilfiil çalışılan süre de haftalık çalışma süresine dâhil edilir. İdare, personelin sağlığını korumak, doz aşımına maruz kalmasını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak için işin niteliğine uygun koruyucu giysi ve teçhizatı eksiksiz bulundurmak ve bu Yönetmelik hükümlerini yerine getirmekle; personel de gerekli korunma tedbirlerine uymakla yükümlüdür.

HAMİLE PERSONEL, DURUMU AMİRİNE YAZILI OLARAK BİLDİRMELİ

(3) Hamilelik durumu ortaya çıkan personel, bu durumunu ilgili birim amirine derhal yazılı olarak bildirir. Hamile personelin yıllık doz limitleri, Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğinde belirlenmiş toplum için doz limitlerini aşamaz. Çalışma şartları bilfiil denetimli alanları kapsamayacak şekilde düzenlenir.

DOZ LİMİTLERİ YILLIK AŞILDIĞINDA KOMİTE KURULACAK

DAHA ÖNCE AYLIK BAZDA LİMİTLER AŞILDIĞINDA KOMİTE KURULUYORDU

YILLIK DOZ LİMİTİ AŞILMIŞ İSE ÖNCELİKLE YILLIK SAĞLIK İZNİ KULLANILACAK, SAĞLIK YÖNÜNDEN OLUMSUZ BİR DURUM VAR İSE 15 GÜN İDARE İZNİ VERİLEBİLECEK

(6) Kişisel dozimetre ölçümlerinde yıllık doz limitlerinin aşıldığı durumlarda Radyasyon Güvenliği Komitesi, sorunun kaynağını inceleyip değerlendirir, varsa eksiklik ve aksaklıkların düzeltilmesi için ilgili idare ile birlikte gerekli tedbirleri alır. Eksiklik ve aksaklıklar giderilinceye kadar doz limitini aşan personel ilgili işte çalıştırılmaz, hatalı radyasyon kaynağı kullanılmaz. Bu personel yıllık sağlık izni kullanmamış ise öncelikle bu izin kullandırılır. Ayrıca sağlık yönünden olumsuz bir durum ortaya çıkması halinde, Radyasyon Güvenlik Komitesince onbeş günden az olmamak kaydıyla sağlık sorunu giderilene kadar verilecek izin süresi belirlenerek bu izin idarece kullandırılır.

5 YILLIK ETKİN DOZU 100 mSv'Yİ AŞANLAR RADYASYON GÖREVLİSİ OLARAK ÇALIŞTIRILAMAYACAK

(9) Radyasyon kaynağı ile çalışan personelin, beş yıllık etkin dozu toplamda 100 mSv'i aşması durumunda, bu personel radyasyon görevlisi olarak çalıştırılamaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber