Gümrükte 'tek pencere' uygulaması

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Temmuz 2012 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrükteki pencere işadamına reçete

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 'Tek Pencere' uygulamasıyla gümrük işlemlerinin daha da kolaylaşacağını söyledi. BakanYazıcı, "İhracatta 7 gün kısalma olurken, Kapıkule'deki yığılmalara karşı da önlemler alacağız" dedi

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 'Tek Pencere' uygulamasının hayata geçirilmesi halinde gümrük işlemlerinin ihracatta 12 günden 6 güne, ithalatta 15 günden 7-8 güne düşeceğini bildirdi. Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Yazıcı, Bakanlığının sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gümrüklerle ilgili sürdürdükleri projelerden birinin 'Tek Pencere' uygulaması olduğunu hatırlatan Yazıcı, mevcut durumda gümrük işlemlerinde değişik kurumlardan evraklar istendiğini, bu nedenle de zaman kaybı yaşandığını anlattı. Yazıcı, Tek Pencere uygulamasıyla tüm işlemlerin elektronik olacağını , zamandan tasarruf sağlanacağını bildirdi. Yazıcı, "Bu gerçekleştiği takdirde ihracatta 7 gün, ithalatta 6 gün kısalma olacak. İhracat 12 günden 6, ithalat 15 günden 7-8 güne düşecek" dedi.

TOBB 5 KAPI DAHA MODERNİZE EDECEK

Bakan Yazıcı, gümrük kapılarını sırayla modernize ettiklerini, TOBB ile bu kapsamda anlaşma imzaladıklarını ve YİD modeliyle Halkalı gümrüğünü de 300 dönümlük bir arazisinin olduğu Büyükçekmece'deki yeni yerine taşıyacaklarını söyledi. Yazıcı, bu çerçevede, Yüksekova'daki Esendere, Kars'ta Çıldır-Aktaş, Iğdır'da Dilucu ve Trabzon Maçka'daki Kapıköy gümrük kapılarının da modernize edileceğini, buna ilişkin anlaşmanın yetiştirilebilmesi halinde bugün (dün) Bakanlığı bünyesinde imzalanacağını söyledi.

ESNAFIN KREDİ HACMİ ARTTI

Yazıcı, esnaf ve sanatkarlara Halkbankası aracılığıyla kullandırılan kredilere ilişkin verdiği bilgide, 2012 yılında faiz desteği olarak bütçeye 283 milyon lira koyduklarını hatırlatarak, "Esnaf ve sanatkarımızın Halkbankası aracılığıyla, 4 çeşit kredilendirme yapıyoruz. Bunlar, istihdam, genç girişimci, kadın girişimci ve işyeri açma kredisi olacak. İstihdam kredisi kapsamında kullandırılacak kredinin üst limiti 100 bin lira. Bu krediyi alan, bir kişiyi de istihdam edecek. Esnafa kullandırılan kredinin yüzde 50'sini sübvanse ediyorduk. Onu 110 milyon lira daha artırdık, 393 milyon liraya çıktı." diye konuştu.

Yığılmanın önünü keseriz

Yazıcı, TTK'da şirketlerin sözleşme zorunluluğunu içeren ultra vires yasağının kalkmasıyla birlikte siyasi partilere şirketlerden sınırsız para aktarımının önünün açılığına ilişkin iddiaları da değerlendirdi. Bunun yanlış bir değerlendirme olduğunu söyleyen Yazıcı, "Siyasi partilerin siyasi faaliyetlerini sürdürmek için, hangi kaynakları kullanacağı, yapılacak yardımların tutarı Siyasi Partiler Kanunu'nda yazılıdır. Bu konuya ilişkin TTK'da bir düzenleme olmaması, tüccarların dilediği partiye, dilediği miktarda yardım yapacağı anlamına gelemez" dedi. Yazıcı, birkaç gün önce tKapıkule Sınır Kapısı'nda yığılma olduğu yönündeki haberleri izlediğini, bunun üzerine bu konuyu incelediğini söyledi. Hafta sonları Kapıkule'de yoğunluğun olduğunu, bu sınır kapısında 12 çıkış, 12 giriş peronu bulunduğunu kaydeden Yazıcı, gümrük işlemlerinin belirli bir süre gerektirdiğini kaydederken çözüme odaklandıklarını belirtti.

Pazarcıların künyesi olacak

Yazıcı, 1 Ocak 2012'de de Hal Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, Türkiye'de geçen yıl 72 milyar lira değerinde 45-46 milyon ton meyve ve sebze üretildiğini, bunun yüzde 5'inin ihraç edildiğini, kalan kısmın ise iç piyasaya arz edildiğini anlattı. Yazıcı, iç piyasaya verilen sebze ve meyvenin yüzde 25'inin yani 18-19 milyar liralık kısmının paketleme, ambalajlama ve depolama gibi zayi olduğunu söyledi. Yazıcı bu kapsamda pazar yerleri ile ilgili genelgede pazarcıların kılık kıyafetinin düzenlenmesi konusunda belediyelere yetki verildiğini kaydetti. Yazıcı, buna göre her pazarcının yakasında bir künye olacağını belirterek, "Ürünün künyesi olduğu gibi, pazarcının da yakasında künyesi olacak. Ürün satın aldığınız pazarcı kimdir bileceksiniz. Bütün pazarcılar aynı kıyafet giyecek de demiyorum" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber