Meclis, sendika yasası çıkmadan kapandı, işçinin maaş zammı 6 ay daha gecikecek/ Video

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Temmuz 2012 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanlığı ile SGK'daki kayıtlı ve sendikalı işçi rakamları arasında uçurum var. 200 bin işçinin beklediği toplu sözleşmelerin yapılabilmesi için gereken istatistikleri bakanlık, sendikalar yetki kaybedeceği için yayımlamıyor. Yeni yasa çıkmadığı için de toplu sözleşme yapılamıyor. Meclis'in tatile girmesi, işçileri maaş zammı için 6 ay daha bekletecek

Meclis, sendikalar için büyük aciliyeti bulunan sendikalar yasasını çıkarmadan tatile girdi. Bu durum, toplu sözleşme yapabilmek için bekleyen sendikalara büyük darbe indirdi. Gelinen noktada işçilerin maaş zammının belirlenebilmesi en az 6 daha gecikecek. Sorunun aşılabilmesi için Meclis kapanmadan yeni yasanın çıkacağı beklentisi hakimdi.

Çalışma Bakanlığı, 1 Şubat'tan itibaren yetki için başvuran sendikalara cevap veremiyor. 200 bin işçinin maaş zamlarının belirleneceği toplu sözleşmeler de yapılamıyor. İşçilerin tepkisi her gün artarken sendikalar bakanlığın kapısını aşındırıyor. Bakanlığın da eli kolu bağlı. Kaosun nasıl çözüleceği belirsizliğini koruyor. Bu düğümün çözülebilmesi için sendika istatistiklerinin yayınlanması gerekiyor. Ancak yeni yasa çıkmadığı için eski yasaya göre istatistik yayınlanırsa sendikaların büyük bölümü yetki kaybedecek. Yeni yasa ise bir türlü çıkarılamıyor. Bu nedenle istatistiklerin yayınlanması 2009'dan beri erteleniyor. Bakanlık uzun süre, 2009 istatistiklerini baz alarak sendikalara yetki verdi. Ancak yeni yasanın çıkacağı beklentisiyle yıl başından itibaren 2009 istatistiklerinin baz alınmasına da son verildi. Beklenen yasa ise çıkmadı.

Gelinen noktada çalışma hayatı tam bir kaos içine girdi. Ne yasa çıktı ne de eski istatistikleri geçerli kabul eden bir düzenleme yapıldı. Hukuki boşluk doğarken yetki için başvuran sendikalara cevap verilemiyor. Bu durumda 200 bin işçinin maaş zamlarının belirleneceği toplu sözleşmeler yapılamadığı gibi sorunun nasıl çözüleceği de belirsiz. Zira Türk-İş ve Hak-İş, baraj konusunda farklı öneriler ileri sürüyor. İş dünyası ise Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yasa tasarısına kökten karşı. Bu nedenle itirazları her zeminde dile getirip yasanın çıkmasını önlediler. Her fırsatta yasanın bir an önce çıkması gerektiğini ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise bir süre önce Bakanlar Kurulu'nda bu konuyla ilgili bir sunum yaptı. Durumun aciliyetini anlatan Çelik, yasanın bir an önce çıkmasını istedi. Ancak Bakan Çelik'in çabaları yasanın çıkması için yeterli olmadı.

Öte yandan yeni yasanın çıkmaması ve buna bağlı olarak gerçek sendika verilerinin yayınlanmaması, trajikomik bir tabloya yol açıyor. Çalışma Bakanlığı ile aynı bakanlığa bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) çalışma hayatına ilişkin istatistikleri arasında büyük uçurum var. Zira bakanlığın en son yayınladığı kayıtlara göre 5,2 milyon gözüken işçi sayısı, SGK kayıtlarında 11,5 milyon. Bakanlık ile SGK'nın verileri arasında yüzde 100'den fazla fark bulunuyor. Yine Çalışma Bakanlığı'nın istatistiklerine göre 3 milyon 200 bin sendika üyesi işçi var. Sendikalılık oranı ise yüzde 59. Ancak aynı bakanlığa bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu'na göre sendika üyesi işçilerin sayısı ise 880 bin. Sendikalılık oranı da yüzde 8 civarında. Çalışma hayatının bütün aktörlerinin bildiği ve açıkça itiraf ettiği bu durum, haksız rekabete yol açmasının yanı sıra uluslararası kuruluşların Türkiye'nin bu alandaki resmi istatistiklerine kuşkulu yaklaşmasına yol açıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Türkiye'nin resmi sendika verilerini, güvenli olmadığı gerekçesiyle kullanmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber