Kayıt dışılıkla etkin mücadele meyvelerini veriyor

Gaziantep'te kayıt dışıyla etkin mücadele, sigortalı çalışan sayındaki artışı beraberinde getiriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ahmet Yetim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en son açıklanan Mart 2012 resmi rakamlarına göre ilde 213 bin 620 ssk'lı, 61 bin 322 Bağ-Kur'lu ve 41 bin 217 memur olmak üzere toplam aktif sigortalı sayısının 316 bin 159 olduğunu söyledi.

Gaziantep'in Türkiye'de aktif sigortalı sayısı bakımından dokuzuncu sırada bulunduğunu belirten Yetim, şöyle konuştu:

"2011 yılı sonu itibariyle 200 bin ssk'lı sayısını hedef koymuştuk, bu hedefimizi geçtik ve 203 bin 220 civarında bir rakamı yakaladık. 2012 yılı için 250 bin ssk'lı çalışan hedefimiz var. Biliyorsunuz hem kayıt dışının tespiti açısından hem de istihdam artışı açısından önemli olan ssk'lı çalışan sayısıdır. O yüzden buna ağırlık veriyoruz. Bu yıl sonu itibariyle 250 bin hedefini rahatlıkla aşacağımızı söyleyebilirim. Çünkü resmi olmayan Nisan 2012 rakamımız 220 bin 491 oldu. İlk dört aydaki artışı dikkate aldığımızda, 250 bini çok rahatlıkla aşıp 260 binlere doğru yol alacağız. Onun için hedefimizi revize etmemiz gerekebilir."

ssk'lı sayısının geçen yılın mart ayına göre yüzde 22 arttığını aktaran Ahmet Yetim, "Türkiye'deki artış oranı bu dönemde yüzde 10 oldu. İlimizdeki sigortalı sayısındaki artış ülkemizdeki artıştan 2 kat daha fazla. Güzel bir tabloyla karşı karşıyayız" dedi.

-"Kayıt dışılık her geçen gün azalıyor"

Bir yandan istihdam artarken bir yandan da kayıt dışı istihdamda azalma olduğunu vurgulayan Yetim, şunları kaydetti:

"Türkiye'de kayıt dışı istihdam şu an yaklaşık yüzde 37,5 seviyesinde, 2011 sonu itibariyle 41,8 civarındaydı. Kayıt dışılık her geçen gün azalıyor. Gaziantep'te kayıt dışındaki azalma daha fazla oluyor. Bizim sigortalı sayısındaki artış da bunun göstergesi. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bir yandan kayıt dışıyla mücadele ediyoruz bir yandan da kayıtlı ekonomiyi teşvik ediyoruz."

Kayıt dışıyla mücadeleye en fazla katkıyı "işverenlere 5 puanlık prim teşviki" uygulamasının sağladığını belirten Yetim, bunun yanında önceliklerinin bilgilendirme, bilinçlendirme faaliyetleri olduğunu, sivil toplum ve kamu kuruluşlarını sürekli ziyaret ederek bilgilendirdiklerini anlattı. Yetim, "Kayıt dışının sadece sosyal güvenlik kurumunun alacağı tedbirler, yapacağı denetimlerle önlenmesi mümkün değil. Herkesin elini taşın altına koyması lazım ki sonuç alınabilsin. Biz de Gaziantep'te bu sinerjiyi yakaladık" diye konuştu.

-"Triko, konfeksiyon ve fason üretim yapan terzilere denetim"

İşverenlerin kayıtlı istihdama doğru geçtiğini, rakamların da bunun en önemli göstergesi olduğunu dile getiren Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son bir yılda kendimize emsal aldığımız iller var. Örneğin Konya, Adana, Kocaeli, Denizli ve Mersin. Bu illerdeki sigortalı sayısındaki artış oranı Konya'da yüzde 14, Adana'da yüzde 15, Kocaeli'nde yüzde 10, Denizli'de yüzde 6, Mersin'de yüzde 14 olurken bizde yüzde 22. Bu da Gaziantep'in hem dinamik yapısından hem müteşebbislerimizin sosyal güvenliğe verdiği önemden hem de bizim birtakım çalışmalarımızdan kaynaklanan bir tablo. İnşallah ihracattaki 6'ncılığa sigortalı sayısındaki 6'ncılıkla eşlik edeceğiz. Konya'ya gözümüzü diktik, 240 bin civarında sigortalısı var. Biz ise şu an 220 binlerdeyiz. Bu yıl sonu itibariyle Konya'yı rahatlıkla geçip Adana'yı yakalayacağımız kanaatindeyim."

Yetim, önceliklerinin primi tabana yayarak herkesi sigortalı yapmak olduğunu söyledi.

Sosyal Güvelik Kurumu'nun 2012 yılı eylem planında kayıt dışılıkla mücadelenin yer aldığına işaret eden Yetim, Gaziantep'te kayıt dışının ağırlıkla görüldüğü fason üretim yapan terziler, triko ve konfeksiyon sektörlerinde denetim yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber