Rus gençler, Müslüman dedelerine dua için Rusça Kur'an alıyor

Büyük anne ve babaları Müslüman olan Hristıyan ve ateist Ruslar, hayatını kaybeden sevdiklerinin arkasından dua etmek için Rusça Kur'an alıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side Fatih Camii'nde Ramazan ayı öncesi inanç turları başladı. Side Fatih Camii İmam Hatibi Hasan Hüseyin Güner, camilerine inanç turu kapsamında yapılan ziyaretlerde, Rus turistlerin en fazla talebinin Rusça Kur'an olduğunu söyledi.

Rus turistlerden Rusça Kur'an talebinin, en fazla Hıristıyan ve ateist olan 3 kuşaktan geldiğini belirten Güner, Müslüman olan baba, anne, büyükanne ve büyükbabalarına dua etmek için Kur'an almak istediklerini ifade etti. Üçüncü kuşak Rusların cami ziyaretlerinde en fazla 'benim büyükbabam ve büyükannem Müslümandı ben ise ateist, arkasından nasıl dua edebilirim?' diye soru sorduğunu belirten Güner, Ruslarda, diğer milletlere göre kuşaklar arası inanç kırılması olduğunu söyledi.

Güner, "Dede Müslüman, torun ateist olduğunu ve ölen dedesinin arkasından dua etmek için Rusça Kur'an almak istediğini görünce şaşırıyoruz. Çoğu Müslüman olan büyükanne ve büyükbabasından hatıralar anlatıyor. Biz de talepler doğrultusunda Rusça Kur'an temin ediyoruz." dedi.

GÜNLÜK ORTALAMA 8 RUSÇA KUR'AN SATIYOR

Side Senan Kitap Evi Sahibi İbrahim Özdemir, günlük ortalama 8 Rusça Kur'an sattıklarını ve Rusların İslamiyeti Kur'an'ı inceleyerek öğrenma isteği olduğunu kaydetti.

Rus mimar Olga İbrahimova, büyükannesinin Müslüman olduğunu kendisinin ise ateist olduğunu söyledi. Büyükannesinin 8 yıl önce hayatını kaybettiğini belirten İbrahimova, büyükannesine dua etmek için Rusça Kur'an aldığını söyledi.

Aleksander Puhg ise büyük babasının Müslüman olduğunu, kendisinin ise nihilist olduğunu ve dedesine dua etmek için Rusça Kur'an aldığını, Moskova'ya gidince mezarı başında dua edeceğini kaydetti.

"TARİH SÜRESİNCE DİNSİZ BİR KAVİM YAŞAMADI"

Antalya Side'de yaşayan Alman Karlsruhe Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Andre Kronethaler (Hatice Özdemir), Rusya'da kuşaklar arası inanç kırılmasının en önemli nedeninin 70 yıl hükümranlığını sürdüren ve varlığını Tanrı tanımasızlık olarak varlığını gösteren Komünizm rejimi olduğunu söyledi. Kronethaler, ateist olan yeni kuşak Rusların, atalarının dinini öğrenme ve bilgi sahibi olmaya yönelik gayret gösterdiğini ve tarih süresince dinsiz bir kavmin yaşamadığını kaydetti. Manavgat Müftülüğü verilerine göre, 21 yıl içinde Müslüman olan 137 kişiden 44'ünü Ruslar oluşturuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber