Yanlış klima kullanımı hastalıklara davetiye çıkarıyor/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2012 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle nemli iklime sahip olan yerlerde hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen klimalar, uygun kullanılmadığında değişik sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Özel Medline Konya Hastanesi'nden Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or, klimanın faydalarının yanında zararları olabileceğine de dikkat çekerek, ?Klimadan kaynaklanan sağlık sorunları genelde klimanın aşırı kullanımı nedeniyle görülmektedir. Uzaktan kumanda ile basit bir parmak dokunuşu ile çalıştırabilme imkanı bulduğumuz klimalar, gereğinden fazla kullanımda değişlik sağlık sorunlarına yol açabilmektedir? dedi. Aşırı sıcaklarda otomobil kullananları dikkat etmeleri gerekenler konusunda uyaran Müjgan Or, ?Sıcaklar otomobil kullanıcılarında halsizlik, stres ve dikkatsizliğe yol açabileceği gibi bu sıcaklarda imdadımıza yetişen klimalar bilinçsizce kullanıldığı takdirde birçok hastalığa davetiye çıkaracaktır. Arabalarda klima kullanımının da kendine has yan etkileri ve yetersiz bakım nedeniyle sağlığa zararları olabiliyor. Özellikle arabalarda klima filtresi bakımı ve temizliği periyodik olarak gerçekleştirilmezse zamanla buralarda biriken mikroplar ve bakteriler, boğaz yolu ve üst solunum yolları enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Yoğun sıcaklarda araba kullanmak zorunda kalan, tansiyon rahatsızlığı olan sürücülerin trafikte daha dikkatli olması gerekiyor. Tansiyon yükselmeleri veya sınır değerlerinin altına düşmesi, aşırı terlemeye neden olabileceği gibi vücudun susuz kalmasına, baş ağrılarına, baş dönmelerine neden olur. Böyle dönemlerde, özellikle algılamada zorluk, konsantrasyonda bozukluk ve dolayısıyla dikkati yoğunlaştırmada yaşanan güçlük, insan yaşamını tehlikeye sokabilecek olaylara sebebiyet vermektedir? şeklinde konuştu.

KLİMAYI YÜZE DEĞİL ÖN CAMA YÖNLENDİRİN

Araçta kullanılan klimaların solunum yolu hastalıklarını artırdığını kaydeden Or, ?Klimalı ortamda sigara içilmesi, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar, zatürre görülme riskini artıran etkenlerdir. Klimanın yanlış kullanımı, özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından sinüzit, bronşit, zatürre başta olmak üzere göz iltihabı, beyin iltihabı ve çeşitli kas hastalıklarına neden olabilir. Bu hastalıkları önlemek için araçlarda klima kullanırken klimaları yüze ve göğse doğru değil, ön cama doğru yönlendirmemiz, hastalıkların önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber