Belediyeye sattığı aracın parasını alamadığı gibi vergi borcu da üzerine kaldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2012 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amasya'nın Taşova ilçesinin Borabay Belediyesi'ne 1996 yılında araç satan Ahmet Toktaş, aradan geçen 16 yılda parasının bir kısmını alamadı. Bu nedenle de sattığı aracın devrini gerçekleştirmedi. Açılan dava sonucunda mahkeme biriken tüm vergilerin belediye tarafından ödenmesine karar verdi. Ancak belediye bu vergi borçlarını ödemedi. Bu süreçte Ahmet Toktaş vefat ettiği için miras kalan malları almak isteyen varislerinin karşısına satılan aracın vergi borçları çıktı.

Ahmet Toktaş, Ford marka 55 AP 649 plakalı 1969 model aracını o dönemin parasıyla 356 milyon 500 bin lira karşılığında Borabay Belediyesi'ne sattı. Belediye encümeni yapılan pazarlığın ardından toplanarak, 12 Mart 1996 tarihinde araç alımı sözleşmesini imzaladı. Anlaşmaya göre araç bedeli 2 gün sonra ödenecekti. Anlaşma karşılığında araç ticari olduğu için sahibi tarafından faturası kesilerek, Borabay Belediyesi'ne teslim edildi. Sürekli belediyeye tahsilat için giden Toktaş, parasının az bir kısmını tahsil edebildi. Belediye aldığı araçta tadilat yaptırarak, itfaiye arazözü haline getirdi. Bu dönemde Borabay Belediyesi aracın satışını almak istemesine rağmen, araç sahibi Ahmet Toktaş 'araç bedelinin tamamını tahsil etmeden satış veremem' diyerek teklifi geri çevirdi. Bu süreçte araç sahibi Ahmet Toktaş vefat etti, varisleri işin içine girmek zorunda kaldı. Araç sahibinin oğlu Osman Toktaş, çıkan af yasasından da yararlanarak 2 yıllık vergi borcunu taksitlendirerek ödedi.

Açılan dava sonucunda mahkeme aracın satın alındığı andan itibaren tüm vergilerinin belediye tarafından ödenmesine karar verdi. Ayrıca araç sahibinin oğlu tarafından ödenen vergi borcunun yasal faizi ile birlikte geri ödenmesi hükmüne varıldı. Mahkemeden karar çıksa da belediye bu ödemeyi ekonomik durumları mazeret olarak göstererek yapmadı.

Araç sahibinin varisi Osman Toktaş, tüm varislerden aldığı belgelerle defalarca Borabay Belediyesi'ne gittiğini, konuyu çözüme kavuşturmak istemesine rağmen belediyenin buna yanaşmadığını söyledi. Osman Toktaş, "En son 5 -6 yıl kadar önce vergi dairesine aracın borcunu sorduğumda sekiz milyar borcu var dediler. Ben de bunun üzerine tekrar belediyeye giderek, 'araçtan geriye kalan tutardan vazgeçtik, aracın vergilerini ödeyip üzerinize alın' dedim. Fakat yeni gelen belediye başkanı, 'bu aracın sekiz milyar borcu var, araç zaten ancak 2-3 milyar eder bizim belediyemizin bütçesi sınırlı, bu borcu ödeyemeyiz, istersen aracı al götür' demesi beni şoke etti. Ben bu aracı ne yapayım. Elimizde tüm anlaşmaların belgeleri var, fakat olayı bir türlü çözemedik. Belediye bu aracı, halen plakasız şekilde kullanıyor. Babamın üzerine olan malları üzerimize almaya kalkınca, bu borçlar önümüze çıkıyor. 16 yıldır aracı kullanan Borabay Belediyesi şimdi bana ben 'bu borcu ödemem, istersen aracı al götür borcunu da sen öde' diyor. Çaresizim yetkililerden yardım bekliyorum." dedi.

BELEDİYE BAŞKANI DÖNER: BEN SAHİBİNİN OĞLUNA 'ARACI ALIP GÖTÜR' DEDİM

Borabay Belediye başkanı Hamza Döner, konuya ilişkin, yaptığı açıklamada "Araç 1996 yılında görev yapan başkan Bahattin Öcal zamanında alınmış. O zaman yapılan anlaşma kayıtlarımızda var. Araç sahibi aracın devrini parasının tamamını almadığı için vermemiş. Zaten 2 yılın sonunda tekrar devir almak istendiğinde aracın vergi borcu çıkmış belediyemiz de bu borcu kabullenmemiş. Sonrasında bu iş sürüncemede kalmış bu güne kadar gelmiştir. Mevcut durumda benim bu vergi borçlarını ödemem mümkün değildir. Çünkü araç bizim adımıza değil. Ben sahibinin oğluna da zaten aracı alıp götür dedim. Benim Borabay Belediye Başkanı olarak yapacağım hiç bir şey yok." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber