'Tüketicinin korunması için yasal düzenleme istiyoruz'

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF)'nun, Karadeniz Bölgesi'nin bir çok ilinde düzenlediği ?müşteri ilişkileri' konulu konferanslar devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trabzon, Ordu, Samsun, Rize, Amasya, Artvin, Tokat ve Giresun'da düzenlenen konferansları çok sayıda iş adamı, esnaf ve çalışan dinledi. Konferanslarda konuşan KASİF Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı, "Tüketicinin korunması ve makul ücret ilkelerine aykırı hususlarda yasal düzenleme ile köklü çözüm istiyoruz.? dedi.

Yaşar Bıyıklı, müşteriyle ilişkilerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyük işletmelere nazaran daha duyarlı olduğu vurguladı. Bıyıklı, ?Bazı büyük işletmeler müşteriyi adeta ezmekte. Örneğin hava yolu taşımacılığında faaliyet gösteren şirketler uçak bileti düzenlerken bilet ücretinin yanında 'biletleme servis ücreti' adı altında bir ücret daha alıyor. Çoğu müşteri bunun farkında bile değil. Bu biletleme servis ücreti hangi hizmet karşılığında alınmaktadır? Yasal mıdır? Hukuki dayanağı nedir? Fiilen sunulmuş ne tür bir hizmet karşılığıdır? Bu sorulara bir cevap bulamadık. Müşteri olarak bunların hiçbirinin cevabını bilmiyoruz. Eğer ticaret buysa, o zaman fırıncılar da ekmek ücretine ek olarak ekmek pişirme ücreti, berberler de köpük sürme ücreti, taksiciler kapı açma ücreti alsın? Hava yolu şirketlerinin aldığı bu ücretleri anlamsız buluyoruz.? dedi.

HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR

Yaşar Bıyıklı, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Telekomünikasyon şirketleri tüketicilerden konuşma bedeli dışında her ay sabit ücret adı altında aldıkları ücret hangi hizmetin karşılığıdır, konuşmama ücreti midir nedir? Tüm bu uygulamaları kanuni, yasal bir takım kılıflara sokabilirler ama ticaret ahlakı açısından nereye koyacaklar... Eskiden devletin en büyük müşterisi olan bankalar, yüksek faizle devlete para satamayınca vatandaşın cebindeki paraya göz dikti. Nerdeyse bankada kuyrukta beklerken bile sizden para alacaklar. Tüketicinin korunması ve makul ücret ilkelerine aykırı hususlarda yasal düzenleme ile köklü çözüm istiyoruz.?

MÜŞTERİ BAKTIĞI ÜRÜNÜN FİYATINI BİLMELİ

Esnafa çağrı yapan Yaşar Bıyıklı, ?İş yerlerindeürünlerin üzerinde mutlak surette etiket bulundurmak hem kanuni zorunluluk, hem de ticari ahlakın bir gereğidir. Etiket, medeniyetin, müşteriye gösterilen saygının bir gereğidir. Üzerinde etiket olmayınca fiyatı ucuz bile olsa müşteri kandırıldığını hissediyor, buna dikkat edelim.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber