Telekom özelleştirmesine rekor sayıda dava...

Haber Giriş : 27 Temmuz 2005 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un yüzde 55'inin özelleştirilmesine karşı ihalenin yapılmasının üzerinden 1 ay geçmeden kurumda çalışanların örgütlü olduğu sendikalar tarafından 5 ayrı dava açıldı.

Türk Telekom'un yüzde 55'inin satışı rekor sayıda davaya neden oldu. KESK'e bağlı Haber-Sen Sendikası 2 ayrı dava, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Haber-Sen, Memur- Sen'e bağlı Birlik Haber Sen ve Türk-İş'e bağlı Türkiye Haber-İş Sendikası ayrı ayrı davalar açtılar. Elektrik Mühendisleri Odası'nın da dava açması bekleniyor.

Açılan davalarda Telekom özelleştirmesiyle ilgili pek çok hukuka aykırılık yargı aşamasına taşındı.

KESK'e bağlı Haber-Sen Sendikası Türk Telekom'un yüzde 55'inin satışına ilişkin ana şebeke ve altyapının mülkiyet devrini öngören Telekomünikasyon Kurumu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açarak, 21 yıllık süre sonunda mülkiyetin kamuya devredilmeyecek olmasını gündeme taşıdı.

Haber-Sen'in açtığı ikinci davada da Rekabet Kurulu'nun satışa izin verdiği ilk kararındaki koşulların tam olarak yerine getirilmemiş olmasına karşın satışa izin vermesi gündeme taşınırken, kamu tekelinin özel tekele dönüştürüleceğine dikkat çekildi.

Türkiye Haber-İş tarafından açılan dava da özelleştirmenin dayanağını oluşturan 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu'nu değiştiren yasaların Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülürken, yabancılaşma ve yabancılara mülk satışıyla ilgili Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırılık gündeme getirildi. Bu dava dilekçesinde, Telekom'un ihalesinden bir gün önce CDMA frekans tahsisi yapılması ve asgari hizmet yükümlülüğünün 6 gün önce çıkarılan bir yasayla kaldırılmasıyla ihale koşullarında değişiklik yapılması nedeniyle baştan ihalede sakatlık oluşturulduğu belirtildi. İhalede dolar üzerinden fiyat belirlenip, faiz uygulaması öngörülmesiyle kamu yararına aykırı davranıldığı kaydedilirken, kamu tekelinin özel tekele dönüştürüleceği vurgusu da yer aldı. Telekom'un karlılığı ortaya konularak, satışında kamu yararı bulunmadığı da vurgulandı.
Türk Haber-Sen, Birlik Haber-Sen'in de ayrı ayrı açtığı davaların yanında Elektrik Mühendisleri Odası'nın da dava açması bekleniyor.

Bakanlar Kurulu'nun onayının ardından imtiyaz sözleşmesi taslağının taraflar arasında imzalanarak Danıştay'a gönderilmesi, Danıştay'ın görüşünün ardından devir sözleşmesinin yapılması bekleniyor. Bu aşamada imtiyaz sözleşmesiyle ilgili de çeşitli hukuka aykırılık iddiaları bulunuyor. İmtiyaz sözleşmesiyle 21 yıllık sürenin bitiminde mülkiyet devrinin açık bir şekilde yer almaması eleştirilerin odak noktasını oluştururken, CDMA frekans tahsisiyle ilgili tartışmaların da devam etmesi bekleniyor.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber