İftar ve sahur arasında 1 ana 2 ara öğün yiyin/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ramazana üç gün kala uzmanlar uyardı: Gün boyu aç kalan bedeninizi iftarda bir anda aşırı ve yüksek hızda besinle yıpratmayın. Orucu çorbayla açın ve sütlü tatlıyla midenizi rahatlatın...

Türkan Yılmazer

Uzmanların uzun ve sıcak geçecek Ramazan ayında zorlanmamak ve rahat oruç tutabilmek için yaptığı önerilerin başında az ve sık yemek geliyor. Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan, saatlerce yaşanan açlık ve susuzluğun yanında, sıcakla birlikte yorulan ve tuz kaybeden kişinin bir anda iftarda hızlı ve çok yemek yerse vücudunun dengesinin bozulabileceğine işaret ederek, 'Sağlıklı kişilerde bile sindirim, mide problemleri görülmesinin yanı sıra kan şekeri de aniden yükselerek kişilerin kendisini daha da halsiz, bitkin hissetmesine yol açabilir' dedi.

METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN

Bu yüzden de en pratik öneri iftarı 2'ye ayırmak, sahurdan önce yatmadan da geceye 1 ya da 2 ara öğün koymak. Gürhan, metobalik hızı da artıran bu önerisini şöyle anlattı: Oruç tutarken sahur saati ne olursa olsun, sabah gibi düşünün. Oda sıcaklığında 1 bardak su için. Kahvaltı ederseniz daha sağlıklı olur. Tam buğday ekmeği, domates, salatalık, yeşil biber varsa taze nane, maydanoz da tüketebilirsiniz. Akşam iftar saatinde ise hafif bir çorba, hurma ya da zeytinle midenizi yavaş yavaş gıdaya alıştırın.

1 saat sonra gerçek akşam yemeğinizi yiyin. Yine 1'er saat arayla da az miktarda kayısı, şeftali, karpuz, kavun gibi meyveler, kuruyemiş ya da yoğurt da yiyebilirsiniz. Midenin yanı sıra safra kesesi sağlığını korur, gaz ve şişkinlik problemi ile kilo alma riskini azaltır.

BİR İFTAR ÖNERİSİ

EKMEK ve pilav, makarna dengesine dikkat edilmesini de öneren Gürhan iftarda sofranızda olabilecek besinleri de şöyle sıraladı: Etli sebze yemekleri, zeytinyağlı yemekler, yumurtalı yemekler, yoğurt, ayran, cacık, süt, yoğurt çorbası, bir tatlı zeytinyağıyla hazırlanan salatalar, sütlü tatlı...

SAHURDA TARÇINLI SÜT İÇİN

İÜ Cerrahpaşa Tıp'tan Prof. Mücahit Özyazar şu önerilerde bulundu: Sahurda 1 tatlı kaşığı tarçınla yarım bardak süt rahat bir oruca yardımcı olur. Yumurta, peynir, tam tahıl ya da kepek ekmek, 1 porsiyon meyve sofrada olmalı. İftardan 1-2 saat sonra evde veya dışarıda 20 dakika hafif yürüyüş yapabilirsiniz.

KALP VE TANSİYONA ÇOK DİKKAT

MEMORİAL Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ramazan'ın uzun ve sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle kalp hastalarını uyardı. Kalp hastalarının oruç tutmaması gerektiğini ifade eden Sönmez, 15 saatlik açlık süresince ilaç alamayan hastaların su ve tuz kaybının vahim sonuçlara yol açabileceğini anlattı. Yine de oruç tutmak isteyenlere şunları önerdi:

- Gündüz 1-2saat şekerleme yapın.

- Sahurda çay ve kahve yerine su tüketin.

- Çalışıyorsanız gündüz uzun süre yerinizde oturmayın, arada dolaşın.

- Yaşlıysanız, teravih namazında uzun süre oturur pozisyonda durmayın, emboliye sebep olabilir.

Bir sandalye kullanın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber