Mortgage daha gelmeden otomobil müşterisini çaldı

Haber Giriş : 27 Temmuz 2005 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergiler nedeniyle kan kaybeden otomotiv sektörünü tüketicinin değişen tercihi de sıkıntıya soktu. Otomobil Distribütörleri Derneği, "Mortgage sistemi başlamadan çok cazip hale gelen konut kredileri, otomotiv sektörünün müşterisini çalmaya başladı" açıklaması yaptı

Yüksek vergilerin sıkıntısını üzerinden atamayan otomotiv sektörüne şimdi de mortgage beklentisiyle hızla canlanan gayrimenkul talebi darbe vurdu. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Işık Dikmen, "Gayrimenkul kredileri başka bir kulvar açtığı için, açık konuşmak gerekirse bizden müşteri çaldığını düşünüyoruz" dedi. ODD'nin düzenlediği toplantıda konuşan Dikmen, taşıtta düşen kredi fazleri ve firmaların cazip kampanyalarının talep üzerinde olumlu etki yaptığını belirterek şunları söyledi: "Ödeme koşulları uygun olduğu müddetçe, aylık ödemelerin belli bir tasarrufa yönelik olması durumunda toplam maliyet çok da dikkate alınmıyor. Yalnız, biliyorsunuz bir mortgage hadisesi var. Daha sistem tam olarak kurulmadan bankalar bu kredileri uygulamaya, cazip şartlar sunmaya başladı."

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise, mortgage konusuna olumsuz bakmadıklarını, sistemin yeni şehirleşme, yeni uydu kentler, yeni yerleşim birimleri getireceğini ve bu yerleşim birimlerinin şehir merkezinin dışında olacağını söyledi. Aybar, "Buralar uzakta olacağı için altyapısı ulaşım sektörünün katkılarıyla olacak. Araç satışı için yeni potansiyel alanlar yaratacak" dedi.

Toplantıda ağır vergi yükünün sektörü olumsuz etkilemeye devam ettiği kaydedildi.

Türkiye'de 43 markaya ait 333 model satılıyor

ODD'ye göre Türkiye'de 43 otomobil firması faaliyet gösteriyor. Bu markalara ait 333 modelin bin 605 versiyonu satılıyor. Türkiye'de 1600 cc motor hacmindeki bir aracın toplam vergisi yüzde 62'yi bulurken, bu oran İngiltere'de yüzde 18, Almanya'da ise yüzde 16'da kalıyor. Sektör bu yüksek verginin düşmesini istiyor.



vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber