Yüzen taşlar heykeli, Bursalıların yeni buluşma noktası olacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) katkılarıyla dünyaca ünlü heykeltraş Christian Tobin´e yaptırılan Yüzen Taşlar Heykeli, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geleneksel gölge oyununun kahramanlarından Hacıvat ve Karagöz anısına Altıparmak Meydanı´nda yaptırılan Yüzen Taşlar Heykeli´nin açılmasıyla birlikte, Bursalıların, Atatürk heykelinin ardından ikinci bir buluşma noktasına kavuştuğunu söyledi.

Altepe, tarih-kültür ve medeniyet başkenti Bursa´yı her alanda ileriye taşımak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Bursa´nın hak ettiği değere ulaşabilmesi için dünyayı taradıklarını, en güzel eserleri şehre kazandırmak için gece gündüz çalıştıklarını belirten Başkan Altepe, Yüzen Taşlar Heykeli´nin Bursa´ya her alanda değer katacağını söyledi.

Altıparmak Meydanı´na konuşlandırılan eserin dünyaca ünlü heykeltraş Christian Tobin´in kendine has üslubu ve tekniği ile tarihin yorumlandığı eşsiz bir esere dönüştüğünü belirten Başkan Altepe, "Bu çalışmanın ortaya çıkabilmesi için Heykeltraş Christian Tobin ve ekibi yaklaşık 11 ay boyunca Bursa´da kamp kurdu. Sonunda geleneksel gölge oyunumuzun kahramanlarından Hacıvat ve Karagöz´ü simgeleyen bu eşsiz eser ortaya çıktı. Hareket halinde olma özelliğiyle dikkat çeken ve içerisinde su kütlelerinin bulunduğu bu eşsiz yapıt, meydana farklı bir hava katacak. Atatürk Heykeli´nin ardından, Bursa´nın ikinci bir buluşma mekanı olacak." dedi.

İl yönetimi olarak Bursa´nın kendine has özellikleriyle büyümesinden yana olduklarını, çalışmaları bu uğurda yoğunlaştırdıklarını ifade eden Başkan Altepe, sosyal donatı alanlarını illerin vazgeçilmezleri arasında gördüklerini söyledi. Başkan Altepe, "Binalar yıkarak Bursa'ya yeni meydanlar kazandırıyoruz. Altıparmak Meydanı da bunlardan biri. SGK'ya ait 10 aynı binayı yıkarak, bu meydanı ortaya çıkardık. 10 gün içinde meydanda şelale inşaatı başlayacak. İki ay sonra tamamlanacak olan bu proje meydana farklı bir çehre kazandıracak. Burası, Bursa'nın en önemli buluşma mekanlarından biri olacak." diye konuştu.

Törende konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise Hacıvat ve Karagöz´ün, Bursa´nın Türk Milleti´ne mal olmuş iki büyük değeri olduğunu söyledi. Projeye maddi destek sağlayan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de Hacivat ve Karagöz'ün sanat, edebiyat, tarih ve hayal dünyasının iki önemli figürü olduğunu belirterek, eserin Bursa için hayırlı olmasını diledi. Meydan projesi kapsamında, Altıparmak Meydanı'na inşa edilecek BTSO temsilcilik binası için tekliflerin alındığını ifade eden Sönmez, ?Yeni temsilciliğimizi 15 Aralık tarihine kadar Bursa mimarisine uygun olarak tamamlayacağız. Asırları devirip gelen Hacivat ve Karagöz, inanıyorum ki karşı karşıya vücut buldukları bu meydanda, nükteli tavırlarıyla dünyanın dört bir yanından insanları Bursa'ya davet edecek.? ifadelerini kullandı.

Eserin açılış töreninde konuşan Heykeltıraş Christian Tobin de şunları kaydetti: ?Şehre kazandırılan eserler, şehrin karakterini yansıtıyorlar. Bu eser de Bursa´nın karakterini yansıtıyor. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere beni cesaretlendiren herkese teşekkür ediyorum. Şehrin yöneticilerini, taşıdıkları vizyondan dolayı kutluyorum. Bu heykel benim için ayrı bir önem taşıyor. Diğer eserlerin kazandırılmasıyla birlikte burası muhteşem bir mekan olacak."

Konuşmaların ardından, Başkan Altepe ve BTSO Başkanı Celal Sönmez, Helkeltraş Tobin ve eşine Yüzen Taşlar Heykeli´nin maketi ile çiçek hediye etti. Tobin de Başkan Altepe ve Sönmez´e Yüzen Taşlar Heykeli´nin hikayesini konu alan bir kitap ile timsah konulu bir eser takdim etti.

SUYUN GÜCÜYLE HAREKET EDİYOR

Kinetik heykeli bulan ve bu akımın öncüsü olan Alman heykeltıraş, kariyerinin en yüksek eserini Bursa için yaptı. Gemlik'ten çıkarılan Diabas taşı üzerinde ve Ovaakça mevkiinde kurulan atölyede 6 ay boyunca çalışma yapan ve bu sırada heykelin konulacağı Altıparmak semtinde yaşayan Alman heykeltıraş, şehrin dokusuna dair intibalarını toplam 52 ton ağırlığındaki iki heykelden oluşan eserine yansıttı. Sanatçı, kendisiyle özdeşleşen tekniğiyle suyun kinetik gücünü kullanıyor ve onlarca ton ağırlığındaki taşları hareket ettirebiliyor. 8 ve 7 tondan oluşan üst kısımları suyun gücüyle hareket eden taşlar, Karagöz ve Hacivat'ın diyaloğunu temsil ediyor. Özel bir aydınlatma sistemiyle ışıklandırılacak olan taşların arkasına düşen gölgesi, Karagöz ile Hacivat'ın yüzyıllar süren gölge oyununu yeniden bugüne taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber