Ergene'yi kirleten belediyeler hakkında suç duyurusunda bulunulacak

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile ilgili çalışmalarına hız veren Genel Müdürlük, nehir üzerindeki kirlilik yükünü hesapladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplam kirlilik yükünün yüzde 37'sinin endüstriyel faaliyetlerden, yüzde 63'ünün belediyelerin yükümlü olduğu evsel atıksudan kaynaklandığı tespit edildi. Belediyelerin kanuni yükümlülüklerini yerine getirmediğinin görülmesi üzerine harekete geçen Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, bölge belediyelerine bir yazı gönderdi. Çevre ve Belediye Kanunlarına göre evsel atıksu arıtma tesislerinin kurulması, işletilmesi ve bunun için gerekli kanalizasyon şebekesi ile bağlantı hatlarının yapılmasının belediyelerin görevi olduğu vurgulanan yazıda, bu sorumluluğunu yerine getirmeyen belediyeler için maddi para cezası, sorumlular hakkında da bir yıla kadar hapis cezası öngörüldüğü kaydedildi.

Atıksu arıtma tesisi kurma görevi kanunla belediyelere verilmiş olmasına rağmen Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında belediyelerin atıksu arıtma tesislerinin yapımına başladığı belirtilen yazıda, havzada nüfusu 10 binden büyük 12 il ve ilçe belediyesinin atıksu arıtma tesislerinin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından, bir belediyenin tesisinin de Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) hibe fonları kullanılarak yapılmakta olduğu belirtildi.

"BELEDİYELER KANALİZASYON HATLARINI YAPMA GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR"

Atıksu arıtma tesisi yapımını üstlenen DSİ Genel Müdürlüğü ile belediyeler arasında yapılan protokol ile de belediyelerin kanalizasyon şebekesi ve bağlantı hatlarını yapmakla yükümlü tutulduğu belirtilen yazıda, bu görevin yerine getirilmediği, hatta bu yönde girişimde dahi bulunulmadığı bildirildi. Şebeke ve hatlar olmadan atıksu arıtma tesisinin devreye alınamayacağı ifade edilen yazıda, bu gidişle Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nda son tarih olarak belirlenen Aralık 2013'e kadar arıtma tesislerinin devreye alınma ihtimalinin azaldığı vurgulandı. Yazıda, kapsama giren 9 belediyede gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılmaması durumunda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi. Havzadaki diğer belediyelere de Aralık 2013'e kadar arıtma tesislerinin devreye alınmasını sağlayacak şekilde kanalizasyon ve atıksu bağlantı hatlarının tamamlanması uyarısında bulunuldu.

ERGENE HAVZASI KORUMA EYLEM PLANI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koordinasyonu sağlanan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde sürdürülen çalışmalar da şöyle:

"Dere yataklarının temizlenmesi, belediyelerin atıksu arıtma tesislerinin inşa edilmesi; Islah Organize Sanayi Bölgeleri kurulması; Sanayi için müşterek ileri atıksu arıtma tesisleri kurulması; Sanayide daha az su, daha az kirletici hammadde kullanımına geçilmesi; Havzanın ağaçlandırılması ve erozyonla mücadele edilmesi; Çevre Düzeni Planı uygulanması; Katı atık ve tehlikeli atık işleme, geri kazanım ve bertaraf tesislerinin kurulması; Zirai kaynaklı kirliliğin kontrol edilmesi; Ergene Nehri'nin gerçek zamanlı sürekli izlenmesi; Kirliliğe karşı sıkı denetim uygulamalarının gerçekleştirilmesi; Ergene Nehri'nin doğal rengine kavuşması için deşarj standartlarının sıkılaştırılması; Taşkın Erken Uyarı Sistemi kurulması; Yer altı suyu kullanımının kontrol altına alınması; Havzada baraj, gölet ve sulama tesisleri inşa edilmesi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber