'B sınıfı malzeme yangını büyüttü'

Polat Tower'da önceki gün meydana gelen yangının yankıları sürüyor. Dış cephenin birdenbire alev alıp kül olmasının nedenlerinden birinin binada kullanılan 'B sınıfı' malzeme olduğu iddia edildi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polat Tower'da önceki gün meydana gelen yangının yankıları sürüyor. Binanın dış cephesinde henüz belirlenemeyen bir nedenden ötürü çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle gökdelenin dışını bir anda alevler içinde bırakmıştı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çuhadaroğlu Alüminyum Sanayi Genel Müdürü Kenan Aracı, gökdelenin dış cephesinde yanmaz malzeme kullanılması halinde yangının büyümeyeceğini savundu. Yazılı bir açıklama yapan Aracı, sözkonusu yangının 21 metrenin üzerindeki binalarda kullanılan malzemenin tekrar gözden geçirilmesini gündeme getireceğini belirtti. Yangın Yönetmeliği'ne göre artık yüksek binalarda uygulaması yapılan cephelerin 'yanmaz' olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemeler ile tasarlanması, uygulamanın bu malzemelerle ve doğru biçimde yapılması gerektiğini belirten Aracı, Polat Tower'da 'B sınıfı' malzeme kullanılmış olduğunu ileri sürerek, "Yangın bu nedenle büyüdü" iddiasında bulundu.

YANMAZ ÖZELLİĞİ YOK

Aracı şunları kaydetti: "Polat Tower'da kullanılan ve standart B sınıfı olarak nitelendirilen malzemelerin 'yanmaz' özelliği yoktur. Dolayısıyla yangının büyümesini engelleyememiştir. Bina dış kabuğunda A sınıfı alüminyum kompozit levha kullanılmış olması gerekir."

Polat ailesi kurban kestirdi

Polat Tower'daki yangının 'can kaybı olmadan' atlatılması üzerine duyulan memnuniyetin göstergesi olarak Polat ailesi dana kurban etti. Bir kamyonetin üzerinde gökdelenin önüne getirilen gözleri bağlı dana, tam kurban edilmek üzereyken, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün ricası üzerine Darülaceze'ye götürüldü. Burada kesilen dana, Darülaceze'ye bağışlandı.

'Bunlarla ilgisi yok'

Polat Tower'ın dış cephesinde meydana gelen yangının büyümesinin 'yalıtım malzemesinin B sınıfı olmasından kaynaklandığı' iddialarına Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen'den yanıt geldi. Şen, Polat Tower olayında yangının yayılmasının yalıtım malzemeleriyle ilgisi bulunmadığını bildirdi. Binanın akıllı olması ve doğru yalıtım malzemelerinin kullanılması sonucu, olası facianın önüne geçildiğini aktaran Şen, İZODER'deki test laboratuvarlarında yapılan uygulamalar sonucu, taş yünü plakalarının yanmadığının görüldüğünü savundu.

İtfaiye çok başarılıydı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Polat Towers'da çıkan yangına ilişkin, "Türkiye'de ve İstanbul'da ilk defa bir gökdelen yangını yaşadık ama bir başka olguyu daha yaşadık, İstanbul itfaiyesi oldukça başarılı iş çıkardı" dedi. The Marmara Oteli'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, yangının çıkış nedeninin henüz tespit edilemediğini aktardı. Topbaş, "Yangına klima neden olmuş olabilir. Ama açıklama yapmak için daha erken. Ekipler her katı tek tek tarıyor" dedi. Topbaş, yangının çıkışından 3 dakika sonra gökdelene ulaşan İstanbul İtfaiyesi ekiplerini de kutladı. Topbaş, "İstanbul İtfaiyesi olarak ekipmanımız çok güçlü. New York itfaiyesiyle eşdeğer olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber