UMKE'nin deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Fethiye'de özel bir hastanede çeşitli kurumlardan 150 kişinin katıldığı bir afet eğitimi gerçekleştirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 23:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi, Fethiye Belediye İtfaiyesi ve Fethiye Emniyet Müdürlüğü'nden yaklaşık 150 kişinin katıldığı tatbikatta ilk kez kimyasal sızıntıdan etkilenen üç ayrı kişinin temizlenmesi de uygulandı. 7.6 şiddetinde olası bir deprem, yangın ve göçük altında kalanların hastaneden tahliyesi sırasında gerçeği aratmayan görüntüler izlendi.

Olası bir afet esnasında yaşanacak ölüm vakalarını en aza indirmek ve hızla yaralılara müdahale etmek amacıyla yapılan tatbikatta halatlarla iki yaralı ile bir ceset ayrı ayrı indirilerek, ambulanslarla sevk edilirken, çıkan yangın ise itfaiye ekibi tarafından söndürüldü. Hastane içerisindeki yaralılara ekipler tarafından ilk müdahale yapıldıktan sonra sedyelere alınıp, hastane bahçesine taşınırken, bu görüntüler de gerçeği aratmadı.

UMKE ve hastane kurtarma ekipleri, yaklaşık 2 saat süren tatbikat sırasında laboratuardan sızan kimyasaldan etkilenen 3 kişiyi temizleyip tedavi altına aldı.

Fethiye Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Tıbbi Direktör Opr. Dr. Murat Aynacı, hastane olarak afete hazırlıklı olmak için afet planı eğitimi ve deprem tatbikatına yaklaşık 150 kişinin katıldığını belirterek, "İki gün süren eğitimde afetlerde sağlık hizmeti, risk analizi, tesis güvenliği, komuta merkezi planlaması, afetlerde tahliye, kitlesel yaralanmalar, triaj ve acil servis yönetimi, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehlikeler ile endüstriyel kazalara hazırlık planlaması gibi konularda uygulamalı eğitim verilmiştir. Eğitim sonunda hastane personeli, UMKE ve Fethiye İtfaiyesi'nin de katılımıyla Ölüdeniz'de 7.6 büyüklüğünde bir deprem ve yangın senaryolarını içeren bir tatbikat yapılmıştır" dedi.

Acil ve Afet Tıbbi Derneği (ACAT) Genel Başkanı Dr. İlhan Öztürk, "Türkiye'de üniversite hastaneleri dahil 13 hastanede afet planı ve eğitimi yaptık. Amacımız olası bir afete karşı tüm kurumlarla entegre şekilde olabilmek için yapılmıştır. Bugünkü tatbikatta laboratuarda olan sızıntı sırasında kimyasaldan etkilenenler de yıkandı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber