İnegöl'de fırınlarda Ramazan denetimi

İnegöl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 1 temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği kapsamında fırınları denetledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçe Gıda Hayvancılık ve Tarım Müdürü Mahmut Doğru, firma sahiplerine ve çalışanlarına ekmeğin yapımı ile satımı esnasında hijyen kuralları ile ilgili uyarıda bulundu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleriyle birlikte denetimler yapan ve fırınlardan numuneler alan Doğru, "İnegöl'de gıda denetim ekibimizle birlikte denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. İnegöl'de 60'ın üzerinde ekmek üretimi ve unlu mamuller üretimi yapan firma mevcuttur. Bunun yanında da İnegöl Halk Ekmek Fabrikası bulunmakta. Biz 2 ekip olarak Ramazan münasebetiyle yoğun bir denetim yapıyoruz. İnegöl'ümüzde şu anda bin 500 adet satış noktası var. Bakanlığımızın Alo 174 Gıda hattı var. Bu hattımızı tüketicilerimiz ücretsiz bir şekilde arayabilirler. En iyi denetmen tüketicimizdir. Biz bir örnekleme çalışması yaptık. Son çıkan tebliğde ekmekteki tuz oranları 1,75'den 1,50'ye düştü. Kepekte de asgari yüzde 10, azami yüzde 30 olması gerekiyor. Personel ve üretim yeri hijyeni de çok önemli" dedi.

"ALO 174 ŞİKAYET HATTI FAALİYETTE"

Denetimlerde yönetmeliğe uymayan firmalara ağır cezaların uygulanacağını belirten Doğru, "2-3 yıldan beridir belediyemizle birlikte yaptığımız denetimlerde, esnaflarımızı eğitmek için sadece uyardık. Geçen hafta itibariyle özellikle ekmek tebliği ile birlikte ekmek numunesi alıyoruz. Bursa Gıda Araştırma Enstitüsü'ne gönderiyoruz. Orada tuz, kepek ve ağırlığına bakılacak. Araştırma Enstitüsünde tuz, kepek ve ağırlıkta standartların dışında üretim olduysa biz bu konuda ceza-i müeyyideyi uygulamak zorundayız. Tüketicilerimiz bu anlamda çok dikkatli olmalı. Alo 174'ü mutlaka arasınlar" diye konuştu.

KURALLARA UYMAYANLARA CEZA

Ekmek tebliğiyle ilgili bugüne kadar 36 fırını denetlediklerini ifade eden Mahmut Doğru, "3 fırında tuz oranı yüksek çıktı. Kepek oranı problemli oldu. Bunlara kanuni işlem uygulayacağız. Bilgisayar ağımız var. Mutlaka cezai işlem uygulamak zorundayız. Tuz, kepek oranları tutturulacak. 1.sınıf işletmelerde 5 bin 900 TL'den 12 bin TL'ye, 2. sınıf işletmeler de ise 2 bin TL'den 20 bin TL'ye kadar ceza uygulaması var. İnegöl'de de 2 bin, 6 bin ve 14 bin TL'lik cezalar verildi. Şu anda da tuz kepek oranına uymayanlara ceza vereceğiz" dedi.

"ELDİVENSİZ EKMEK VERENLERDEN EKMEK ALMAYIN"

İşyeri sahiplerine ve çalışanlarına da çeşitli uyarılarda bulunan Mahmut Doğru, "Çalışanlarımız mutlaka eldivenli olmalı. Bir noktadan para alışverişi yapıyoruz, bir noktada ekmek veriyoruz. Parayı ayrı bir personel alacak, ekmeği ayrı bir personel verecek. Marketlerde buna uymalı. Ekmeğin üzerinde logosu olacak, açıklayıcı bilgiler bulunacak. Ekmek bizim olmazsa olmazımız. El değmeden vatandaşa ulaştırılmalı. Eldivensiz ekmek verenlerden ekmek almayalım" diye konuştu.

Doğru, İnegöl'deki 73 fırında çalışanları bir gün süreyle eğiteceklerini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber