Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Matur: Basında baskılar sonlandırılmalı

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, basın üzerindeki baskıların sonlandırılmasını istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 15:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Matur, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1908 yılında basından sansürün kaldırılması sonrasında yüz yılı aşkın bir süredir 24 Temmuz'un Basın Bayramı olarak kutlandığını hatırlattı. 1908 yılında büyük mücadelelerle sansürün kaldırılmasını sağlayan Türk medyasının bugün yeniden üzerindeki baskılar ve yeni düzenlemelerle sansür denen büyük tehlikeyle karşı karşıya olduğunu savunan Matur, ?Basın özgürlüğünün Anayasa'da ?Basın hürdür, sansür edilemez' şeklindeki karşılık bulan teminatları bile artık bir takım çevrelere rahatsızlık vermekte, bu ifadenin kaldırılması için hazırlıklar yapılmaktadır. Bugün ülkemiz basın özgürlüğü sıralamasında bir çok Afrika ülkesinden bile gerilere düşmüştür.? dedi.

Son zamanlarda medya düzeninin gazetecilerin mesleklerini özgürce yapmalarını engellediğini vurgulayan Matur, açıklamasına şöyle devam etti: "Düşüncelerinden dolayı tutuklanarak cezaevine konan gazetecilerin yanı sıra çok sayıda gazeteci baskılar nedeniyle işsiz kalmaktadır. Kalemleri ellerinden alınan, televizyonlara çıkmaları yasaklanan gazeteciler artık bir Türkiye gerçeğidir. Bizler ifade özgürlüğünün hakaret özgürlüğü olmadığı bilinciyle basın özgürlüklerini savunuyoruz. Bu özgürlüklerin ülkenin gelişmişliğinin en büyük göstergesi olduğunu biliyoruz. Ülkemiz bir çok alanda gelişirken özgürlüklere getirilen kısıtlamaların bu gelişimi gölgede bıraktığını düşünüyoruz. Üzerimizde kurulmak istenen baskı ortamı bizi sıkıyor. ?

Baskınların sonlandırılmasını isteyen Matur, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ? En temel insan hakkı olarak gördüğümüz ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması yönündeki mücadele kararlılığımızın bilinmesini istiyoruz. Şu iyice bilinmelidir ki; Modern, refah düzeyi artmış ve özgür bir ülkede yaşamak en büyük arzumuzdur. 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle halkımıza seslenirken demokrasiden yana olan herkesi özgürlüklerimizi savunmaya ve basınla dayanışmaya davet ediyoruz. Artık bir ?Dayanışma Günü? olması gerektiğini düşündüğümüz 24 Temmuz Basın Bayramı'nda tüm meslektaşlarımızın bu özel günün anlamına uygun bir şekilde özgürlüklerine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bu vesile ile 24 Temmuz 2007'de aramızdan ayrılan Sakarya Gazeteciler Cemiyeti'nin merhum başkanı Necdet Güngörsün'ü rahmetle anıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber