Halıları çırparken kollarınızı sakatlamayın

Yaz sıcaklarının başlaması ile evdeki halı ve kilimleri dışarı çıkarıp, temizlik seferberliğine başlayan ev hanımları tenisçi dirseği ismiyle bilinen hastalığa yakalanıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Suat Akar 'tenisçi dirseği' adıyla bilinen hastalık hakkında bilgi verdi. Dr. Suat Akar, "Bu hastalığın ismi doğru tenis raketi tutma tekniği uygulamayan sporcularda daha sık görüldüğü için tenisçi dirseği adı verilmiş. Hastalık çoğunlukla 35 yaş üzerindeki kişilerde görülür. Zorlayıcı el aktivitelerin sürekli yapılması 'ekstansör karpi radialis brevis' isimli kasın dirsekte, kemiğe yapışma yerinde ağrı, ödem ve dejenerasyona yol açıyor, oluşan hassasiyet kasın tendonu boyunca el bileğine kadar yayılıyor." dedi.

Tanısı muayene ile koyulan hastalıkta dirseğin hemen altında, dış yüzde cilde parmakla basınca şiddetli ağrı duyulması önemli. Dirsek eklemi tam olarak açıkken yumruk yapılmış elin bilekten dirence karşı geriye ve başparmak tarafına bükülmesi lateral epikondilde ağrıya neden olmakta. Tedavi edilmezse hastalık kronikleşebilmekte, dirsek ve ön kolda sürekli sızlama şeklinde ağrıya yol açmakta.

Tedavide istirahatin önemine değinen Dr.Suat Akar, özellikle el bileğinin tekrarlayıcı zorlu hareketlerden korunması gerektiğini belirtti. Akar, şunları söyledi: ?Dirsek ekleminin hemen altına takılan epikondilit bandajının uyku dışında 2 -3 hafta kullanılmasıyla ilgili kasın istirahati sağlanmaktadır. İlaç tedavisi ve ağrılı bölgeye yapılan lokal kortizon enjeksiyonları da tedavinin bir parçasıdır. Tenisçi dirseğinin tedavisinde Fizik Tedavisi uygulamaları önemli bir yer tutmaktadır. Tedavide sıcak ve soğuk paketler, ultrason, elektrik akımları 10-20 günlük süreç içinde 45-60 dakika süreyle hergün uygulanmakta ve olumlu sonuçlar alınmaktadır. 4 -8 hafta süreyle el bileğine yaptırılan dirençli dorsifleksiyon egzersizleri de hastalığın tekrarlama riskini azaltmaktadır. ESWT tedavisi(şok dalgalarıyla tedavi)son yıllarda sık kullanılan bir tedavi şeklidir.?

Tenisçi dirseği için 3 -5 seans tedavinin yeterli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Suat Akar, ESWT tedavisi uyguladıklarını ve başarı sonuçlar aldıklarını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber