İlköğretimde hedef DÜŞÜNEN öğrenci

Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 15:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı 'İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesi'ne göre zorunlu ders saatleri sınıflara göre değişiyor. Tüm sınıfları için zorunlu ders saatleriyle seçmeli ders saatlerinin toplamı haftada 30 olarak belirlendi. Yeni çizelgeye göre, 1, 2 ve 3'üncü sınıflarda zorunlu ders saati 27, 4 ve 5'inci sınıflarda 26, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda 28 saat olacak. Zorunlu derslere ek olarak 1, 2 ve 3'üncü sınıflar 3, 4 ve 5'inci sınıflar 4, 6, 7 ve 8'inci sınıflar 2 saat seçmeli ders alacak.

Zorunlu dersler

Müfredata göre ilköğretim okullarında Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler, inkılap tarihi, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi, teknoloji ve tasarım, trafik ve ilkyardım, rehberlik/sosyal etkinlikler zorunlu dersler olacak.

Seçmeli dersler

Çince veya Rusça, sanat etkinlikleri, spor etkinlikleri, bilgisayar, satranç, düşünme eğitimi, halk kültürü, tarım/hayvancılık, takviye ve etüt çalışmaları da seçmeli ders olacak.

Adları değişti

Yeni çizelgede bazı derslerin adları da değişti. Örneğin fen bilgisinin adı 'Fen ve Teknoloji', resim-iş dersinin adı da 'Görsel Sanatlar' oldu. Ayrıca iş eğitimi dersini kapsayan 'Teknoloji ve Tasarım' ile 'Rehberlik/Sosyal Etkinlikler' dersleri de yeni dersler olarak zorunlu dersler arasında yerini aldı.

Eskiden fen bilgisi dersi haftada üç saat olarak işlenirken, yeni fen ve teknoloji dersi haftada dört saat işlenecek. Eski çizelgede yer alan Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersi ile yeni çizelgeden çıkarıldı. Bu ders, konu olarak hayat bilgisi ve inkılap tarihi ve Atatürkçülük gibi derslerin içinde işlenecek.

İlköğretim son sınıfta işlenen İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi iki saatten üç saate çıkarıldı. Beden Eğitimi dersi de ilk üç sınıfta yine eskiden olduğu gibi haftada iki saat olacak ancak 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar haftada bir saat yapacak. Eskiden 6 ve 8'inci sınıflarda okutulan trafik ve ilkyardım dersi de artık 4 ve 5'inci sınıflarda işlenecek.

İlk kez okutulucaklar

'Sanat Etkinlikleri', 'Spor Etkinlikleri', 'Satranç', 'Düşünme Eğitimi' ve 'Halk Kültürü' dersleri bu yıl müfredata eklendi. Bu dersler seçmeli olacak. İlköğretim 1, 2 ve 3'üncü sınıf öğrencileri sanat etkinlikleri ile spor etkinlikleri dersini haftada bir saat, diğer sınıflar ise iki saat alacak. Satranç dersini tüm sınıflar haftada bir, düşünme eğitimini ise sadece 6, 7 ve 8'inci sınıflar haftada bir saat alabilecek.

Sanat ve spor etkinliklerinde öğrenciler okulun öğretmen durumuna göre drama, tiyatro, halk oyunları, resim, fotoğrafçılık, heykel, güreş, futbol, basketbol gibi etkinlikler uğraşabilecek. Örneğin sanat etkinlikleri dersinde öğrenciler iki saat drama dersi seçebileceği gibi bir saat drama, bir saat güreş seçebilecek. Ayrıca satranç, ilköğretimin tüm sınıflarında haftada bir saat okutulacak. Düşünme eğitimi dersinin ise felsefe ağırlıklı bir ders olduğu belirtildi.

Trafik eğitimi

Rehberlik/Sosyal Etkinlikler için ayrılan ders saati dönüşümlü bir şekilde bir hafta Rehberlik, bir hafta da Sosyal Etkinlikler için kullanılacak. Takviye ve Etüt Çalışmaları için süre ayrılıp ayrılmayacağına, ayrılacaksa hangi dersler için kullanılacağına şube öğretmenleri karar verecek. Yeni Trafik ve İlkyardım dersinin öğretim programı hazırlanıncaya kadar ilgili sınıfların zümre öğretmenlerince, Trafik ve İlkyardım 6'ncı sınıf programından belirlenecek konular 4'üncü sınıfta, 8'inci sınıf programından belirlenecek konular da 5'inci sınıfta, öğrencilerin düzeyi dikkate alınarak okutulacak.

Öğretmenler gerekli görürse 1-5. sınıflarda haftanın değişik günlerinde okutulan dersleri bir günde birleştirebilecek.

OKS tercihinde bugün son gün

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'nda (OKS) 160 baraj puanını aşan adayların tercih süresi buün sona eriyor.

Tercihlerin başladığı 21 Temmuz'dan bugüne kadar 576 bin öğrencinin işlemlerini tamamladığı bildirildi. İlk yerleştirmenin sonuçları 16 Ağustos 2005 tarihinde açıklanacak. İkinci tercihler için de 27 Ağustos-2 Eylül günleri arasında başvuru yapılacak. İkinci yerleştirme sonuçları 7 Eylül'de ilan edilecek.

OKS sonuçlarına göre Fen liselerine 5 bin 328, sosyal bilimler lisesine 384, Anadolu liselerine 118 bin 900, Anadolu teknik ve Anadolu meslek liselerine 53 bin 719, Anadolu öğretmen liselerine 13 bin 230, Anadolu imam hatip liselerine 14 bin 40, özel fen ve meslek lisesine 5 bin 2, sağlık meslek liselerine 7 bin 534 ve diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerine 634 olmak üzere toplam 218 bin 771 öğrenci yerleştirilecek. (A A)




Bölgesel farklılık dikkate alınmamış

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, yeni müfredatın ilköğretim okullarında büyük sıkınta neden olacağını öne sürdü. Sendika genel merkezinde dün bir basın toplantısı düzenleyen Dinçer, 'Yeni müfredat, bireyi eğitmekten çok piyasanın ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışan bireyci, rekabetçi değerler taşıyan bir yapıdadır' dedi. Dinçer yeni müfredatın şu sorunlara yol açacağını öne sürdü:

  • Teknolojik eğitim yetersiz. Öğrenciler yine kitaplara mecbur bırakılacak.

  • Yeni müfredat için, gerekli olan araç-gereç, fiziki ortamın hatırlanması görevi okullara verilmektedir. Ancak, bunun kaynağı belirtilmektedir.

  • Bölgesel farklılıklar dikkate alınmamış, tek tip bir müfredat hazırlanmış.

  • Program yoplumsallıktan ve dayanışmacılıktan uzak, bireycidir.

  • Evrim teorisine mesafeli, varoluş teorisi üzerine oturtulan programın bilimsel olması beklenemez.

  • Programlarda, normal öğretim yapan ve sınıf mevcutları 30 olan okullar baz alınmaktadır. Öğrenci sayısı, 40'ı aşan okullarda uygulamada güçlük çekilmektedir.

  • Yeni müfredatta, 23 Nisan, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet gibi temalara yer verilmemektedir. ANKARA

    Eski müfredat geri kalmıştı

    Türk Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, ilköğretim okullarında müfredat değişikliğini desteklediklerini söyledi. Eski müfredatın çağdışı ve ezberci olduğunu öne süren Pehlivanoğlu, 'Artık globalleşen dünyada savaşlar beyinlerle yapılıyor. Bu nedenle öğrenci merkezli eğitime ihtiyaç vardı. Bu da kişilerin özelliklerine göre eğitim verilmesiyle sağlanırdı. Yeni müfredat bu nedenle amaçta çok başarılı. Ancak uygulama sürecinde ne olur bilemiyorum. Bize de bekleyip görmek düşüyor' dedi.




    SORULAR VE CEVAPLAR

    Sınavın süresi uzatıldı. Ancak eklenen soru sayısı göz önüne alındığında bu süre yeterli mi? (Nurcan Yıldız)

    CEVAP: Bu soruya Fen Bilimleri Merkezi Dershaneleri'den rehber öğretmen Gülçin Kaya cevap verdi: Tabii ki yetmez. Eski sistemde öğrencilerin büyük bir çoğunluğu 135 soruya 180 dakika ayırıyordu. Yeni sistemde 180 soruyu 195 dakikada yapmaları gerekmektedir. Kendi alanlarındaki soruları yapmaya zamanı yetmeyen bir öğrencinin, 60 soruyu daha yapması mümkün değil. Ancak bol bol kitap okuyarak hatta tatillerini kitap okumakla geçirerek okuma hızlarını artırabilirler.

    Eşit ağırlık öğrencisiyim. Fen testini çözersem katsayı ne olacak. (Deniz Çağlar)

    CEVAP: Fen Bilimleri testinin standart puanının çarpılacağı katsayı 0.1' den 0.2'ye yükseltildi. Bu alanda matematik testinin standart puanı 1.0'dan 0,9'a düştü.

    Yeni sistemde üniversiteye girişin daha zor olduğu söyleniyor, bu doğru mu? (Hülya Kapucu)

    CEVAP: Yeni sistemde öğrenciler, tüm lise müfredatındaki zorunlu alan derslerinden ve ortak alan derslerinin hepsinden sorumlu olacak. Doğal olarak öğrencinin analiz ve yorum yapma yeteneğini ölçen soruların yanında, bilgi düzeyini ölçen sorular da gelecek. Bilgi hakimiyeti olmayan bir öğrenci bu soruları yapmakta zorlanacak.

    Türkçe testinde eklenen konular hakkında bilgi verir misiniz? (Fuat Gündoğdu)

    CEVAP: Türkçe testinde eski konulara ek olarak edebiyat bilgileri, söz sanatları, Türk edebiyat tarihi ve Batı edebiyatı ve akımlar konularından da sorular çıkması bekleniyor.

    Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki (ek puanla girilen) yüksek öğretim programları hangileridir? (İsa Kuldaş)

    CEVAP: Meslek eğitim fakültesi programları, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi programları, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi programları, ilahiyat fakültesi programları, eğitim fakültelerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri, okul öncesi, anaokulu, üstün zekalılar, zihin engelliyor, görme özürlüler ve işitme engelliler öğretmenlikleri.

    Bir veli olarak çocuğumun sürekli rapor almadan okulu bitirmesini istiyordum. Yeni lise sisteminde bu konuyla ilgili nasıl bir uygulama getirildi? (Semra Turgay)

    CEVAP: Öğrencilerin ÖSS'deki soru dağılımından dolayı çok önemsemedikleri ve rapor alarak ya da devamsızlık yaparak geçirdikleri lise son sınıfın yeni ders programında önemli hale getirilmesi planlanıyor. Yeni ÖSS içeriğini dikkate alarak, lise 3. ve 4. sınıfta alan derslerine ağırlık verilmesini planlanıyor. Buna göre; Fen Bilimleri alanında okuyan bir öğrenci, lise 3'te 13 saat, son sınıfta da 14 saat Matematik, Kimya, Analitik geometri gibi alan dersleri görecek. Diğer alanlar için de saat sayısı aynı olurken dersler alanlara göre değişecek.

    Yeni ilköğretim sisteminde öğrencilerin göreceği seçmeli ders saatleri hakkında bilgi verir misiniz? (Müzeyyen Ersoy)

    CEVAP: İlköğretimin tüm sınıfları için zorunlu ders saatleri ile seçmeli ders saatlerinin toplamı haftada 30 olarak belirlendi. Yeni çizelgeye göre, 1, 2 ve 3. sınıflarda sorunlu ders saati toplam 27; 4 ve 5. sınıflarda 26; 6, 7 ve 8. sınıflarda 28 saat olacak. Zorunlu derslere ek olarak 1, 2 ve 3. sınıflar 3; 4 ve 5. sınıflar 4; 6, 7 ve 8. sınıflar 2 saat seçmeli ders alacak.

    Yabancı dil puanında katsayılar nasıl olacak? (Doğan Öncel)

    CEVAP: Dil puanı hesaplanırken, matematik testinin standart puanı 0.2, fen testinin standart puanı 0.1 katsayısıyla çarpılacak, sosyal bilimler testinin puanının çarpılacağı katsayı da 0.1'den 0.2'ye yükseltildi. Türkçe testinin standart puanı 0.7'den 0.5'e, yabancı dil testinin standart puanı da 1.4'ten 1.2'ye düştü.

    Sınavın artık iki bölüm. Peki, bu iki bölümlük sınav, iki ayrı oturumda mı yapılacak? (Büşra Şeker)

    CEVAP: Sınav iki ayrı oturumda yapılmayacak. Sadece soruların türüne göre iki ayrı bölüm olacak. Birinci bölümde meslek liseleri dahil tüm liselerde uygulanan lise 1. sınıfın ortak müfredatından sorulacak. İlk bölümde bu soruları yanıtlayan adaylar ikinci bölümde alan dersleri ile ilgili soruları yanıtlayacak.

    Ortaöğretim başarı puanları konusunda bir değişiklik var mı? (Deniz Şahingöz)

    CEVAP: Yeni sistemde orta öğretim başarı puanlarıyla ilgili bir değişiklik olmadı. ÖSYM Başkanı orta öğretim başarı puanının daha adaletli hesaplanması için çalıştıklarını belirtti.

    Seda Kılıç-Kıvanç El/Akşam

  • Bu Habere Tepkiniz

    Sonraki Haber