Klima kullanımının artması pamuk üretimini olumsuz etkiliyor

Şanlıurfa'da kuyuların elektrik kesintisinden olumsuz etkilenmesi nedeniyle sulanamayan pamuklar tarlada kurudu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2012 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çiftçiler bu durumla ilgili bölgenin elektrik dağıtımını yapan firmadan herhangi bir açıklama yapılmamasına tepki gösterdi. Susuzluktan çatlayan topraklarda ekilen pamuk kurumaya başlayınca bazı çiftçiler seslerini duyurmak için pamuk ekili tarlasını sürdü. Kısa bir sürede elektrik sorununa çözüm bulunamaması durumunda Türkiye üretiminin yüzde 50'ye yakınını karşılayan Şanlıurfa'nın, bu yıl pamuksuz kalabileceği belirtildi.

Sıcaklığın 50 dereceye ulaştığı Şanlıurfa'da klima kullanımı hat safhaya ulaştı. Elektrik tüketimi artınca mevcut hatlar yetersiz kaldı. Kaçak elektrik kullanımının da yüksek olduğu kentte, günlük 20-25 kez elektrik kesintisi yaşanmaya başlandı. Bundan en çok etkilenen ise pamuğunu elektrik gücü kullanarak sulayan çiftçiler oldu. Günün büyük bir kısmını karanlıkta geçiren köylerde pamuk tarlaları kurumaya başladı. Elektrik kesintilerine karşı çok sayıda eylemin yapıldığı kentte, çiftçiler yolları kapattı, polisle çatıştı.

Yetkililere seslerini duyurmak için tüm yolları deneyen Aslanlı köyünün çiftçileri, pamuk tarlarını sürdü, pamuğu ateşe verdi. Elektriksizliğin yanı sıra her çiftçiye kaçak elektrik kullanımı yüzünden yüklü miktarda cezaların kesilmesi de çiftçileri kara kara düşündürüyor. Çiftçiler pamuk suladıkları kuyuların aboneliğini yaptırmak için müracaat ettiklerini ve sayaçlarının Dedaş'ta olduğu sırada abone olmadıkları gerekçesi ile her çiftçiye 56 bin lira ceza kesildiğini ileri sürdü. Cezayı ödemek için pamuk hasadını bekleyen çiftçi, pamuktan da ümidini kesince çareyi kredilere başvurmakta buldu.

?Pamuklarımız kuruyor, elektriklerimiz yok perişan haldeyiz.? diyen Aslanlı köyü çiftçisi İsmail Aslan, ?Gördüğünüz gibi elektrik nedeniyle pamuğu söküyoruz. Enerji Bakanımız geldiği zaman bize dedi ki ?Abonelerinizi yapın' biz sözümüzde durduk, abonelerimizi yaptık. Elimizde evraklar var. Sayaçlarımızı teslim ettikten sonra Ankara'dan bir ekip geliyor ve her haneye 56 bin lira ceza kesiyor. 3 ay boyunca sayaçlarımız Tedaş'ta kaldı. Gelip aboneyi vereceklerine, Ankara'dan ekipler geliyor her birimize 56 bin lira ceza yazıldı.? şeklinde konuştu.

Gelen cezayı nasıl ödeyeceğini karar kara düşündüğünü söyleyen Mustafa Sabaisimli çiftçi ise ?Pamuğun sonu nasıl olacak. Bizim hayatımız nasıl olacak. Bu borcu nasıl ödeyeceğiz?" diye sordu.

DSİ kanallarından da yeterli suyun akmadığını dile getiren çiftçi Ahmet Aslan kanallardan geçen su bir metreyi bulmuyor. Bu suyu kime vereceğiz, kime dağıtacağız. Her çiftçiye bir tas su mu vereceğiz? Görüyorsunuz tarlaların halini. Çiftçi bugüne kadar bin 500 liralık gübre aldı. İlaç pahalı. Hangi çiftçiye bu su yetecek." diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Geçen yıl düşük fiyattan satılan pamuğu hatırlatan Mehmet Akbaba da" Suyumuz yok, görüyorsunuz dize kadar su geliyor. Su yetmiyor bize pamuklarımız yanmış durumda. Zaten fiyattan dolayı mağduruz, bir de su eklenince tefecilerle mi mazotla mı uğraşalım." diye yakındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber