Takı masrafından yakınan vekiller Meclis'ten ?altın ödeneği' istiyor

Haber Giriş : 07 Ağustos 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tatilini seçim bölgelerinde geçiren milletvekilleri sık sık düğün, nişan ve sünnet gibi törenlere davet ediliyor.

Beklenmedik davetler karşısında mahcup olmak istemeyen vekiller yanlarında sürekli altın bulunduruyor. Her hafta birkaç merasime katılan vekiller gelin, damat ve sünnet çocuklarına altın yetiştirememekten yakınıyor. Çözüm önerileri ise Meclis'in altın ödeneği vermesi. Ortalama 7 bin YTL maaş alan milletvekilleri, yaz dönemlerinde geçmişte yaptıkları birikimleri kullanmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Birçok parlamenterin kredi kartı borcu olduğunu hatırlatan vekiller, seçim bölgesindeki harcamalarının fatura karşılığı kendilerine ödenmesini, ayrıca THY'nin de indirimli bilet için düzenleme yapmasını istiyor.

CHP'nin doktor kökenli milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu cebinde altın taşıyan, arabasında da hazır çiçek bulunduran vekillerden. Bir vekil olarak davet edilen yere gitmemezlik yapamayacağını, düğünlerde de âdetleri göz ardı edemeyeceğini söylüyor. Özellikle yaz döneminde haftada 3-4 düğüne katıldığını vurgulayan Kurtulmuşoğlu, ?Geline, damada, sünnet çocuğuna para veya altın takmamak olmaz. Bu bizim geleneklerimizde var. Ama maaşımız da bu kadar yoğunluğu kaldırmıyor.? diyor. CHP'li vekil, sorunun çözümü için ABD modelini örnek gösteriyor: ?ABD'de bir senatörün 18-24 danışmanı var. Her vekile 1,5 ile 4 milyon dolar arasında yıllık ödenek ayrılıyor. Seçim bürolarının tutulmasından propaganda masraflarına kadar senatörler, kendilerine ayrılan bütçeden harcama yapıyor. Bu ödeneğin içerisine 160 bin dolarlık maaşlar dahil değil. Bu tür uygulamalar bizde de olmalı. Türkiye'de devamlı milletvekili maaşları konuşuluyor. Halbuki vekil maaşları bürokratlar sıralamasında 36'ncı sırada yer alıyor.? Haftada 5-6 sünnet düğününe gittiğini belirten AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi de her çocuğa altın takmak durumunda kaldığını ifade ediyor. Çerçi, diğer düğün ve nişanların da hesaba katılması durumunda, üç ayda bir aldıkları 21 bin YTL'nin bu tür masraflar için yetersiz kaldığını vurguluyor.

?Ay sonuna para kalmıyor'

Her 3 ayın sonuncusunu parasız geçiren çok sayıda vekil arkadaşı olduğunu savunan Çerçi, ?Fabrikası, işyeri, birikimi olan vekillerin sıkıntısı yok. Ama birçok arkadaşım maaşı yetmediği için seçim bölgesine gidemiyor.? ifadelerini kullanıyor. Danışman sayısının da artırılmasını talep eden Çerçi, ?Ben tıpçı bir vekilim. Her konuda bilgi sahibi olamayabilirim. Benim danışmanlarımın sayısı ne kadar çok olursa, konulara o kadar çabuk vâkıf olurum.? diyor. Çerçi'nin ilginç bir iddiası da maddi sıkıntıların giderilmesi halinde, Meclis'teki seviyesiz tartışmaların sona erecek olması. AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ise doğulu vekillerin diğerlerine göre daha çok harcama yaptığını iddia ediyor. Meclis'te her gün 40 hemşehrisini ağırladığını belirten Ilıcalı, ?Mesleğimi yaparken döner sermayeden de para alıyordum. Üstelik şimdiki kadar giderim yoktu. Eşim diş doktoru, maaşım yetmediğinde birikimlerimizden takviye ediyoruz. Seçim bölgesindeki ziyaretlerde teşkilatlarımızdan yardım alıyoruz. Yoksa altından kalkmamız mümkün olmaz.? diyor. Aylık giderinin 10 bin YTL'yi bulduğunu dile getiren AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, asgari ücretin 350 YTL olduğu bir ülkede maaşlarının çok kötü olmadığına inanıyor. Ancak misafir ağırlama ve seçim bölgelerindeki harcamalarının karşılanmasını talep eden Bilen, ekonomik özgürlüğün olmaması halinde geçmişte olduğu gibi vekilin kirli işlere bulaşabileceğine dikkat çekiyor. Bilen, Avrupa ülkelerinde parlamenterlerin yol, telefon, temsil ve ağırlama giderlerinin ek ödenekle karşılandığını anlatarak, uygulamanın ülkemizde de hayata geçirilmesini istiyor.

En büyük sıkıntıyı doğulu vekil çekiyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel, doğulu vekillerin daha çok maddi sıkıntı yaşadığını doğruluyor. Vekillerin, değişik ihtiyaçlar sebebiyle başkente gelen insanlarla ilgilenmek durumunda kaldığını ifade eden Göksel, ?Arkadaşlarımız yüzlerce insana kalacak yer buluyor, yemek yedirip ulaşım biletlerini alıyor. Ama, eskiden kalma bu alışkanlıklar parlamenterlerin asli görevi değil.? diyor. Mevcut maaşın kendisine de yetmediğini belirten Göksel, ekonomi tamamen düzelene kadar vekillere ek ödenek ayrılmasını doğru bulmuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber