MMG Başkanı Çebi: Şehirlerimizi insani ölçeklerde inşa etmeliyiz

Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Genel Başkanı Avni Çebi; bir sivil toplum kuruluşu olarak şehirciliğe büyük önem verdiklerini, şehirlerin insani ölçeklerde inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 22:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çebi, ?Eğer şehirde çocuklar ve yaşlılar rahat yaşayamıyorsa o şehirde rahmet ve merhamet yoktur.? dedi.

MMG Kayseri Şubesi'nin Devlet Su İşleri (DSİ) 12. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde verdiği iftara katılan MMG Başkanı Çebi, iftar sonrası yaptığı konuşmada şehirciliğin, mühendisliğin bütün dallarını içeren ve sosyal disiplinlerle bağlantılı disiplinler arası bir alan olduğunu ifade etti. Şehirlerin bugünümüzü ve geleceğimizi inşa eden mekanlar olduğunu vurgulayan Çebi, ?Şehri inşa ederken mazlum, mağdur, yoksul, zengin her tabakadan insanı kaynaştıracak bir tasavvura sahip olmalıyız. Bir şehri inşa ederken iki sınıfa dikkat etmeliyiz, çocuklar ve yaşlılar; eğer şehirde çocuklar ve yaşlılar rahat yaşayamıyorsa o şehirde rahmet ve merhamet yoktur. Şehirlerimizi insani ölçeklerde inşa etmeliyiz. Bir çocuk okuluna yürüyerek gidemiyorsa, yürürken etrafında olup bitenlerle ilişki kuramıyorsa o şehir ve mekan tasarımı sorunludur. Eğer bir yaşlı veya engelli şehirde bir parka gidemiyorsa mescide yürüyerek gidemiyorsa o şehir insani değildir" diye konuştu.

Türkiye'de şehirler emsal artışlarıyla gereğinde fazla yoğunlaştırıldığını bunun da insan ilişkilerinde mesafeli olmayı getirdiğini belirten Çebi, "Ülkemizde alan sorunu yok, anlayış sorunu var." diyerek sayılarla konuyu anlatmaya devam etti. Çebi, "Bu ülkede 25 milyon hane olduğunu kabul etsek herkese de müstakil ev versek ve her ev için 500 m2 ve her hane için de 500 m2 sosyal donatı alanları ve yollar için alan versek gerekli olan alan 25.000 km2 eder bu da Konya'nın yüzde 65'ini geçmez" diyerek düşüncelerini ifade etti.

MMG'nin misyonunu tanımlarken Mevlana'nın pergel metaforunu hatırlatan Avni Çebi, "Bizler mimar ve mühendisler olarak hikmet, imar ve ihsan anlayışımızı pergelin sabit ucu olarak tutarak diğer ayağımızla sanayiyi, üniversiteleri, araştırma merkezlerini tarayarak, yeni bir dünya inşasını özgüvenimiz ve özgün duruşumuzla devam etmeliyiz." dedi.

ŞAHBAZ: MACARİSTAN'DAKİ OSMANLI YAPILARI ONARILACAK

MMG Genel Başkan Yardımsı, Türk Macar İş adamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz da Temmuz ayının başında Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu ile Kayseri'ye bir günlük resmi temaslarda bulunduklarını hatırlatıp, Kayseri Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Organize Sanayi Bölgesini ve bir fabrikayı ziyaret ettiklerini söyledi. Başkonsolosun Kayseri'nin gelişmişliğinden etkilendiğini, Kayseri ile Miskolcs şehri arasında kardeş şehir olmasını, Kayseri'de Fahri Konsolosluk açmayı planladıklarını ve önümüzdeki aylarda da Kayseri'de Macar Günleri düzenlemeyi hedeflediklerini ifade etti. Şahbaz, ?Bu organizasyonlara ve çalışmalara sizlerin de katılmasını ve destek vermenizi istiyoruz. Ayrıca TİKA ile İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu arasında Ankara'daki görüşmelerde güzel projeler ele alındı.

Tahmin ediyorum ki, Ağustos ayı içerisinde TİKA Başkanı Macaristan'a resmi ziyarette bulunacak. Bu ziyareti de çok önemsiyorum. Bizlerde ihtiyaç olduğu durumda mimar ve mühendisler olarak bu projelerde destek ve katkıda bulunabiliriz.? Dedi.

Kayseri MMG iftarına Genel Başkan Avni Çebi ve Genel Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İrfan Alan, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Doç.Dr. H.Mustafa Palancıoğlu, Erciyes Üniversitesinden Doç. Dr. Fazıl Canbulut, DSİ Kayseri 12. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş, akademisyenler, iş adamları, sanayiciler, bürokratlar, sporcular, mimar ve mühendisler aileleriyle birlikte katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber