Belediye çalışanları isyan bayrağını çekti.

Haber Giriş : 10 Ağustos 2005 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikasından hükümete ültimatom gibi bir rapor. Çalışanların hayat şartlarının düzeltilmemesi halinde hükümetin, ILO'ya şikayet edileceği belirtildi

BELEDİYE çalışanları isyan bayrağını çekti. İl özel idare ve belediye çalışanlarının haklarının göz ardı edildiğini savunan Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen), hükümete ültimatom gibi bir rapor hazırladı. Raporda, belediye çalışanının geçinemediği belirtilirken, şartların düzeltilmemesi halinde hükümetin, ILO'ya şikayet edileceği belirtildi.

Raporda, İl Özel İdare Yasası'nın yeterli olmadığı, yeniden ele alınması gerektiği ifade edilerek, 'Hazırlanan yasa il özel idareleri olarak ele alınıyor ama memurlar unutulmuş. Zaten bu ülkede memur her zaman unutulan, dışlanan kesim oldu. Maaş makası arasındaki açık da bu yüzden yıllardır büyüdü' denildi. Sadece vali yardımcılarının sisteme dahil edilerek onlara gerekli iyileştirme yapıldığı belirtilerek, 'Memura hiçbir şey yok. Sanki yıllardır orada görev yapan memurlar hiçbir şey bilmiyor, işi yapanlar vali yardımcıları olarak görülüyor. Memurun adı var kendi yok' ifadesi yer aldı.

Yetki yerel yönetime

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay da, hükümeti altına imza attığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sözleşmesi hükümlerini yerine getirmesi konusunda uyardı. Türkiye'nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara uymasını talep eden Turbay, ILO anlaşmaların uygulanmasını istedi. Ülkenin yükünü çekenlerin yerel yönetimler ve memurlar olduğunu belirten Turbay, il özel idare ve belediyelerde görev yapan memurların durumunun süratle iyileştirilmesini istedi.

Küçük bir iş için herkesin Ankara'ya koştuğuna, hem vakit hem maddi kayıpların yaşandığına işaret eden Turbay, merkezin tüm yetkilerinin illere, il genel meclisi ve belediye başkanlarına devredilmesi gerektiğini vurguladı. Yetkinin yerele devriyle merkezin yükünün hafifleyeceğini belirten Turbay, 'Yetkilerin yerel yönetimlere devredildiği zaman birçok sorun merkeze gidilmeden çözülmüş olacak' diye konuştu.

Bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkı göz önünde bulundurularak çalışma koşullarının dikkate alınarak eşit işe eşit ücret verilmesini isteyen Turbay, memurun ayakları üzerinde duramadığını söyledi.

Turbay, yerel yönetimlerde çalışan memurların maaşlarının belediye başkanları ve meclis üyeleri tarafından belirlenmesini ve grevli toplu sözleşmenin tanınmasını istedi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber