Ozon kullanıp doğal kaynak suyu etiketiyle tüketiciyi yanıltıyorlar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Ağustos 2012 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABDULKADİR CEMBEKLİ

Yönetmeliğe göre ozonun kullanıldığı suyun şişesinin üzerine kahverengi bir etiketle içme suyu ibaresi yazılması gerekiyor. Ancak, su sektöründeki birçok firma ozon kullandığı halde bu etiketi yapıştırmadan doğal mineralli su ve kaynak suyu adı altında satış yapıyor.Sağlık Bakanlığı'nın uygunsuz üretim yapan damacana su firmalarını peş peşe açıklaması gözleri yeniden su sektörüne çevirdi. Konu kamuoyunun gündeminde kaldıkça yeni iddialar gündeme geliyor. Sakarya Hendek'te faaliyet gösteren ve ozonsuz su reklamlarıyla gündeme gelen Elmacık Su'nun Genel Müdürü Cevat Kabataş birçok firmanın yönetmeliğe aykırı olarak üretim yaptığını savundu. Doğal mineralli su ve kaynak suyuna hiçbir madde eklenmemesi gerektiğini belirten Kabataş, sadece içme suyu için ozon kullanılabileceğini söyledi. Bu durumda da şişenin üzerine kahverengi bir etiketle içme suyu ibaresi yazılmasının şart olduğunu ifade eden Kabataş ancak sektördeki çoğu firmanın bu kurala uymadığını söyledi.

Polis Bakım ve Yardım Sandığı Vakfı'nın (POLSAN) bünyesinde Sakarya Hendek'te faaliyete geçen Atatürk Orman Çiftliği Elmacık Su şişeleme tesislerini basın mensuplarına gezdiren Cevat Kabataş, su sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bazı firmaların damacanalarında insan sağlığı açısından zararlı bakterilerin bulunmasının sektörün imajını zedelediğini belirten Kabataş, kurallara uygun üretim yapanların bu durumdan rahatsızlık duyduğunu söyledi. Su sektörünün bakanlık tarafından denetlenmesini olumlu bulduğunu ifade eden Kabataş, firmaların çoğunun ozonlu su ürettiğini savundu. Bugüne kadar Türkiye'de ozonun iyi bir şey gibi algılandığını hatta su şişelerinde "Ozonla zenginleştirilmiştir" ibareleri kullanıldığını belirten Kabataş, ozonun sağlığa zararlı bir madde olduğunu, suyun ozonlaştırılmasının ise doğru bir yöntem olmadığına dikkat çekti. Sudaki brofille ozon birleştiği zaman bromat ve bromoform adlı bir maddeye dönüştüğünü dile getiren Kabataş, "Bu maddeler insan sağlığı üzerinde zararlı etkiler doğuruyor." dedi. Yönetmeliğe göre Sağlık Bakanlığı'nın ozonun kullanımına suyun içinde istenmeyen bazı elementlerin ayrıştırılması için izin verdiğini kaydeden Kabataş sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğal mineralli su ve kaynak suyuna hiçbir madde eklenmemeli sadece içme suyu için ozon kullanılabilir. Bu durumda da şişenin üzerine kahverengi bir etiketle içme suyu ibaresi yazılmalı ancak sektördeki çoğu firma bu kuralları uygulamıyor." Damacanalardaki kanserojen madde etkileri konusuna da değinen Kabataş, kendi damacanalarında BPA'sız, yani kanserojen maddenin üremesindeki en önemli katkı olan BisfenaolA maddesi kullanmayacaklarını söyledi. Bunun kendilerine ekstra bir maliyet oluşturduğunu da dile getiren Kabataş "BPA'sız üretim yapan bizim dışımızda hiçbir firma yok. Alırken daha pahalıya alıyorsunuz. BPA'lı damacana 90-100 kez dönebilirken, biz 30 kez döndürebiliyoruz. Bu sebepten fiyatlarımız piyasanın biraz yukarısında olacak." dedi.

Geçtiğimiz mart ayında Sakarya Hendek'te 32 milyon liralık yatırımla kurulan Elmacık Su'nun Pazarlama ve Satış Müdürü Günalp Gökoğlu'nun verdiği bilgiye göre yıllık 300 milyon litre su üretim kapasitesine sahip olan firma üretimini her ay ikiye katlıyor. Elmacık Su 5-6 milyon dolar yatırımla önümüzdeki yıldan itibaren maden suyu üretimine de başlayacak. 12 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 70 bin metrekare alanda faaliyet gösteren firma, cam şişe ile üretim yapmayı da hedefliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber