TEM-SEN, MEB'deki 'Teftiş Sistemi'nin iptali için yargıya başvuruyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası (TEM-SEN) Genel Başkanı Mehmet Pınardağ, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) teftiş sistemi üzerinde yaptığı yönetmelik değişikliklerine karşı çıkarak, "Eğitim ve öğretim adına, ülkemiz adına ve çalışanlar lehine yarar getirmediğine inanmadığımız bu yönetmelik değişikliğinin birçok maddesinin iptali için idari yargıya başvuracağız" dedi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan TEM-SEN Genel Başkanı Mehmet Pınırdağ, eğitim alanında, hükümetin göreve geldiğinde hazırladığı "Acil Eylem Planında" yer verdiği düzenlemeleri aradan 3 yıl geçmesine rağmen yapmadığını belirtti.

MEB İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapan Yönetmeliğin, 21 Temmuz günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Pınırdağ, teftiş aracılığıyla eğitime daha fazla katkı sağlayarak, eğitimin kalitesini artırmayı hedeflediklerini kaydetti. İşlevsel, etkili, ekonomik ve sağılıklı bir teftiş sisteminin oluşmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Pınardağ, "Eğitim ve öğretim adına, ülkemiz adına ve çalışanlar lehine yarar getirmediğine inanmadığımız bu yönetmelik değişikliğinin birçok maddesinin iptali için idari yargıya başvuracağız" dedi.

Yapılan değişiklikler incelendiğinde, değiştirilen 34 maddeden 21'inde salt kelime değişiklikleri yapılmakla yetinildiğini belirten Pınardağ, değişiklikler yapılırken, yönetmelikten doğrudan etkilenecek olan ilköğretim müfettişlerinin tek sivil toplum kuruluşu olan TEM-SEN'in görüşünün alınmadığını ve yapılan değişikliklerin yürürlükteki mevzuata aykırı olduğunu iddia ederek, "Uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda belirsizlikler, idarenin keyfiliğini ön plana çıkaracak hükümler taşımaktadır" dedi.

Değişikliğin mutlaka bireyin kazandığı haklara dokunmamasının Anayasal bir zorunluluk olduğunu kaydeden Pınardağ, MEB'de denetim sisteminin tıkandığını ve sistemin zararına işlediğini ileri sürdü ve çözüm önerilerinde de bulunarak şöyle dedi:

"MEB'de bulunan 2 başlı denetim uygulamasına son verilerek, bakanlık ve ilköğretim müfettişlikleri 'Eğitim Müfettişliği' adı altında birleştirilmelidir. Bu görüşün hayata geçirilmesi ile, yaşanan tıkanmışlık kalkacak, daha verimli, objektif ve ekonomik denetim sistemi getirilmiş olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber