YAŞ kararlarıyla, TSK strateji değiştirdi/ Video

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 07 Ağustos 2012 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞ'taki son atamalar terörle mücadeleye de yansıyacak. J Başkanları olarak bilinen karargah komutanları Diyarbakır, Erzurum ve Elazığ'a atandı. Suriye ve Irak sınırı Org. Özel'in güvendiği isim Org. Mendi'ye emanet

Yüksek Askeri Şura atama kararlarıyla, TSK'nın strateji değiştirdiği ortaya çıktı. Org. Servet Yörük'ten boşalan Suriye ve Irak sınırından sorumlu olan 2. Ordu Komutanlığı'na, Özel Kuvvetler tecrübesi de olan Org. Galip Mendi'nin atanmasıyla en kritik adım atıldı. Bu yıl orgeneralliğe terfi eden Mendi'yle birlikte Suriye sınırındaki sıcak gelişmeler ve artan terör olaylarından sonra Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Karargah'taki kurmay kadrosu olan J Başkanlarını da Doğu ve Güneydoğu'ya gönderdi. Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Abdullah Recep, Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanlığı'na atandı. Genelkurmay Personel Başkanı Kamil Başoğlu, 9. Kolordu Komutanlığı'na atanarak, Erzurum'a gönderildi. TSK Sağlık Komutanı Korg. Orhan Akbaş ise Elazığ'daki 8. Kolordu Komutanlığı'na atandı. Adeta her gün bir şehit haberinin geldiği ve sıcak çatışmaların sürdüğü Hakkari'nin sorumluluğu da tecrübeli bir generale verildi. Profesyonel orduya katılmak üzere askerlerin eğitim aldığı Isparta Dağ ve Komando Okul Merkez Komutanı Tümg. İsmail Metin Temel, Hakkari'deki 3. Piyade Tümen Komutanlığı'na atandı. Komandoların komutanı olarak bilinen Tümg. Temel de kariyeri parlak komutanlar arasında gösteriliyor. Suriye sınırından gelecek olası tehditlere karşı en kritik illerden biri olan Hatay'a da sınır bölgelerinde tecrübeli olan bir isim atandı. Ermenistan'la sınırı olan Ağrı'da görev yapan Tuğg. Hakan Atınç, Hatay'daki Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na atandı.

YAŞ kararlarıyla bu yıl general sayısı 9 azaltılarak, 353'e indirildi. Bu nedenle generallerin tecrübelerinden daha kritik görevlerde yararlanılması benimsendi. Ataması yapılan komutanlar terörle mücadelenin yoğun olduğu bölgelerle, sınır birliklerinde görev yapacak.

Hava'da kritik hamle

Korg. Nejat Bilgin, Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı'ndan, terörle mücadele kritik görev yeri olan Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'na atandı. Uludere olayında sorumluluğu olduğu iddia edilen Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanı Korg. Veysi Ağar ise emekli edildi. 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na ise Tuğg. Mehmet Arif Pazarlıoğlu getirildi. Korg. Bilgin'in atamasının ardından Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı'na atama yapılmaması dikkat çekti. Tutuklu Org. Bilgin Balanlı'nın atandığı 2009 yılında açılan ve bir yıl sonra kapatılan Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcılığı kadrosu geçen yıl yeniden kurulmuştu.

Org. Özel'in güvendiği isim

YAŞ kararlarıyla bu yıl orgeneralliğe terfi eden tek isim olan ve Suriye ve Irak sınırından sorumlu olan 2. Ordu Komutanlığı'na atanan Galip Mendi, Org. Özel'in en güvendiği komutanlar arasında yer alıyor. Org. Mendi, 1997-98 yıllarında Özel Kuvvetler Komutanlığı Yardımcılığı yaptı. Org. Mendi son olarak 8. Kolordu Komutanlığı görevini yürütüyordu. Org. Mendi, Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı'nın öldürüldüğü 1996 yılında KKTC'de Sivil Savunma Teşkilat Başkanı olarak görev yapıyordu. Teşkilat hakkında bazı yazılar yazan Adalı'nın ölümüyle ilgili, Org. Mendi, o dönemde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne ifade vermişti. Org. Mendi'nin adı 2008 yılında Ergenekon sanıklarına yaptığı ziyaretle birkez daha gündeme geldi. O dönem Kocaeli Garnizon Komutanı olan Korgeneral Galip mendi, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'u kaldıkları Kandıra F Tipi Cezaevi'nde ziyaret etmişti. Mendi bu ziyareti şimdi tutuklu olan ve Silivri'de yatan eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ'un emri üzerine gerçekleştirmişti. Genelkurmay tarafından o tarihte yapılan açıklamada ?İki emekli komutana yapılan bu ziyaret, Türk Silahlı Kuvvetleri adına gerçekleştirilmiştir? denilmişti.

Karacı komutana tutuklu denizci yardımcı

Yine tutuklu komutanlardan Kora. Deniz Cora, Ankara'da bulunan Genelkurmay MEBS (Muharebe ve Elektronik Bilgi Sistemleri) Başkanlığı'ndan, İstanbul'da Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı'na atandı. Kora. Cora, bu atamayla, Harp Akademileri Komutanı Org. Aslan Güner'in yaş haddinden emekli olmasının ardından tenzili rütbeye gidilerek okulun başına getirilen Korg. Raif Akbaş'ın yardımcısı oldu. Böylece karacı bir komutana aynı rütbedeki tutuklu denizci bir komutan yardımcı olacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber