e-hasta dönemi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2005 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı "Sağlık Kimlik Kartı? verecek

Sağlık Bakanlığı sağlık alanında gelecek 10 yılda gerçekleştirilecek projeler arasına herkese ?Sağlık Kimlik Kartı? verilmesini öncelikli hedefler arasına aldı. Proje ile hasta takibi elektronik ortamda yapılacak ayrıca gereksiz tahlil, tetkik ve ilaç israfı da önlenecek.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunda alınan karar gereğince hazırlanması gereken ?Sağlık Kamu Araştırma Programı? kapsamında Sağlık Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın ortak yürüttüğü çalışma ile sağlık alanında yapılacak gelecek 10 yılın projeleri belirlendi. Öncelikli projeler arasında yer alan ?Sağlık Kimlik Kartı' projesi ile merkezi bir veri tabanı oluşturulması ve sağlık hizmetlerinin ve hastalıkların elektronik ortamlarda takip edilebilir hale getirilmesi, hizmet alan kişinin kendi bilgilerine erişiminin sağlanması amaçlanıyor.

Cep'ten aranacak
Projenin hayata geçmesi durumunda sağlık hizmetlerinde hizmeti alacak kişilerin kimlik bilgileriyle birlikte geçirdiği hastalıkları, kullandığı son ilaçlar ve dozları elektronik bir kart üzerinde saklanacak. Böylece kişiye ait doğru bilgiler her zaman elde bulundurulur hale getirilecek. Hastaya ait bilgiler merkezi ulusal bir veri tabanında tutulacak, bu merkezi veri tabanına erişim hakkı olan kuruluşların aynı kişiye hizmet vermesi gerektiği durumlarda sürdürülebilir ve çelişmeyen tedavilerin uygulanması sağlanacak. Kişiye ait Sağlık Kimlik Kartı içine cep telefonu numarasının işlenerek gerektiği durumlarda bu kişilerin bilgilendirilmesinin ve ulaşılmasının sağlanması da projenin en önemli unsurları arasında yer alıyor. Kayıtlı cep telefonunu kullanarak hastanın kendisi de hakkındaki sağlık bilgilerine ulaşabilecek.

İsraf önlenecek
Proje ile hasta ile ilgili geçmiş verilere ulaşılabilmesinin sağlanması da amaçlanıyor. Önceki verilere ulaşıldığı için kısa zamanda ve daha yüksek doğrulukta teşhis ve tedavi sağlama imkanı da elde edilecek ve gereksiz tetkik, tahlil ve tedavi önleneceği için ciddi maliyet azalması ve zaman tasarrufu sağlanacak. Ayrıca proje ile sağlıklı istatistiki verilere ulaşma imkanı da doğmuş olacak. (Yücel Kayaoğlu)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber