Side açıklarında bulunan mezar stelleri ve lahitler incelemeye alındı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi, Antalya Side denizi açıklarında 20 gündür yaptığı sualtı araştırma çalışmasında 3 mezar steli buldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2012 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Side açıklarında Dr. Hakan Öniz başkanlığında yapılan sualtı araştırmalarına Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı, Side Müzesi Müdürü Güner Kozdere, Doç.Dr. Ahmet Tolga Tek, Kültür ve Turizm Bakanlığı arkeologu İlknur Şubaşı ve Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar katıldı. Öniz, Side açıklarında batığın olduğu bölgede Side Belediyesi'nin katkılarıyla Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin araştırmalarını önümüzdeki günlerde sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin Side açıklarında su altı araştırmalarına yönelik 20 günlük çalışmasını tamamladığını söyledi. Sualtı araştırma çalışmasında denizin altında 3 mezar stelinin bulunduğunu belirten Uçar, bulunan 3 mezar stelininin üzerindeki yazıtların Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Tolga Tek tarafından deşifre edildiğini kaydetti. Öğretim üyesi Tek, bulunan 3 mezar stelinin Dor Lehçesi'nde Helence yazıtlar olduğunu söyledi. Yazıtlarda Rodos Adası etkisinin görüldüğünün altını çizen Tek, stelin M.Ö. 4'ncü ve 2'nci yüzyıla ait olabileceğini belirten Tek, yazıtın Seimos Damatriou(Damitrios oğlu Semios) yazdığını ifade etti.

Side Kazı Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı yaptığı açıklamada, su altı araştırmalarında bulunan eserlerin Side'nin antik dönemde ne kadar önemli bir ticaret merkezi olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Sualtı araştırmacısı Dr. Hakan Öniz'in kumun altında 30'un üzerinde lahitin yan yana dizili olduğunu açıklamasının bölgede büyük bir yük gemisinin batmış olabileceğini anlatan Alanyalı, "Sadece bu 3 eser değil, onun haricinde bir çok lahit parçasının bulunması kentteki zenginliği ve burada heykel üretimi ile aynı zamanda büyük bir ticaretin de göstergesidir. Yörede bulunmayan taş malzemelerin dışında getirilmesi, Side'nin ne kadar önemli bir ticaret merkezi olduğu belirgin olarak görülmektedir. 30 lahitin kum altında yan yana bulunması bölgede büyük bir yük gemisine ait yük olduğunu gösteriyor. Lahitler Roma dönemine ait ama, bulunan eserleri inceledikten sonra kesin kararı vereceğiz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber