Doç. Dr. Yıldırım: İslam toplumları Türkiye'yi örnek alıyor

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergün Yıldırım, İslam toplumlarının Türkiye'yi mezhepçi olmayan politikaları sebebiyle merkez olarak gördüklerini ve bu nedenle kendilerine örnek aldıklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2012 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergün Yıldırım, MAZLUMDER Kayseri Şubesi'nin düzenlediği İlim Yayma Cemiyeti'ndeki söyleşiye katıldı.

Mezhepçi ve etnik ayrımcı anlayış ve politikaların İslam toplumlarında kabul görmediğini söyleyen Doç. Dr. Ergün Yıldırım, aksine İslam dünyasını parçalamak isteyen güçlerin etnik ve mezhep farklılıklarını kışkırtmaya ve politikada öne almaya çalıştıklarını dile getirdi.

Arap baharı ile başlayan özgürlük talebi ve mücadelesinin İslam toplumları için bir umut ışığı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ergün Yıldırım, bunun önüne geçmenin mümkün olmadığını belirterek, Arap baharı ile ortaya çıkan özgürlük taleplerinin batının oyunu olduğu yaklaşımlarının doğru olmadığını ifade etti. Bu suçlamaların İslam toplumlarına özgürlüğü çok gören bir anlayışın yansıması olduğunu dile getirdi.

Suriye, Türkiye ve İran arasında örgütler üzerinden bir çatışma yaşandığını söyleyen Yıldırım, İran devletinin mezhepçi bir yaklaşımla Beşar Esed yönetimini ısrarla desteklediğini bunun İran'ın dış politikasında mezhebi anlayışın öne alınmasının bir sonucu olduğunu, bu ülkenin Suriye de Beşar Esed sonrası için bir politika geliştiremediğini bu sebeple İran'ın İslam dünyasında yalnızlığa mahkum olmasına sebep olduğunu anlattı.

İslam dünyasının Osmanlı Devleti'nin yıkılışı ile kaybettiği egemenliğini yeniden kazanmak istediğini söyleyen Yıldırım, bu konuda Türkiye'nin takip ettiği vicdanlı dış politika anlayışının Türkiye'yi İslam dünyasında umut haline getirdiğini söyledi. Suriye'nin Beşar Esed'den sonra parçalanabileceğini de söyleyen Yıldırım, 'parçalanmasa bile eyaletler halinde yönetilen bir devlet haline gelebilir' diye fikir beyan etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber