"Fatih Camii'nin restorasyonu devam edecek"

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki Fatih Camii'nde ara verilen restorasyon çalışmalarının devam edeceği bildirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatih Camii, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 25 Mayıs 2010 tarihli kararıyla restorasyona alındı. 4 Nisan 2012 tarihinde başlanan restorasyon işlemlerine yaklaşık 2,5 ay önce ara verildi. Ajansımız, bu gelişme üzerine 'Restorasyona alınan 559 yıllık tarihi Fatih Camii kaderine terk edildi' başlığı ile bir haber yaptı. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu haber üzerine açıklama yaptı, camideki restorasyon çalışmalarının durmadığını vurguladı.

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden gönderilen Aslı Ceren Demircan imzalı yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi: ''Fatih Camii 2012 uygulama işi için, idaremiz yüklenici firmaya 04 Nisan 2012 tarihinde yer teslimi yapmış, ilk çalışmalar tamamlanmıştır. Ancak, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 27 Mayıs 2010 tarih ve 3035 sayılı kurul kararında koruma bölge kurulumuzun 12 Haziran 2009 gün ve 2571 sayılı kararı gereğince yeniden hazırlanan rölövenin, restitüsyonun ve restorasyon projelerinin rölöve, restitüsyonun restorasyon raporu ile teknik raporun uygun olduğuna; ancak, raspa yapılması, muhdeslerin kaldırılması ve sıvaların sökülmesinden sonra kurulumuz tarafından yerinde incelendikten sonra alınacak kurul kararına göre işlem yapılacağına karar verildi. Söz konusu taşınmazda raspa çalışmaları ve sıvaların sökümü tamamlanmış, muhdesler kaldırılmış olup, koruma kurulunun kararı gereği yerinde inceleme yapılması için Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurulmuştur. Kurul kararı ve onayı olmaksızın hiçbir tarihi eserimizde uygulama yapılmamaktadır. Bahse konu taşınmazda 26 Temmuz 2012 tarihinde koruma bölge kurulu temsilcileri ile yerinde inceleme yapılacak olup, onarım çalışmalarına alınacak kurul Kararından sonra devam edilecektir.''

İŞLEMLERDE EKSİKLİK TESPİT ETDİLDİ

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Ömer Eren, Fatih Camii'nin söküm işlemlerinin yerinde incelendiğini, cami içerisinde yapılan işlemlerde bazı eksikler tespit ettiklerini belirtti. Eren, ''Camide inceleme yaptıktan sonra raporumuzu hazırladık. 31 Temmuz 2012 tarih ve 1040 sayılı bir yazı ile raporumuzu ilgili yerlere gönderdik. Raporun içeriği ile ilgili size bilgi veremem. Restorasyon işlemeleri devam edecek.'' dedi.

Fatih Camii'ndeki restorasyon işlemleri henüz başlamadı. Camiden çıkan molozlar hâlâ cami avlusunda tutuluyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber