Bitlis'teki şeker pancarı üreticileri bu yılki mahsulden memnun

Bitlisli şeker pancarı üreticileri, geçen yıl hava şartları sebebiyle çöpe atmak zorunda kaldıkları şeker pancarının bu yılki veriminden memnun.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde yaşayanlar, tütün ekiminin yasaklanmasından sonra şeker pancarına yöneldi. Gölbaşılı çiftçiler, bu yıl bol yağışlı bir mevsim geçirdikleri için şeker pancarının verimli olduğunu söyledi.

Çiftçi Aydoğan Akay, sökümünü sonbaharda yapacakları şeker pancarının her birinin şu anda 2 kiloya yakın geldiğini belirtti. Akay, ?Pancar sökümüne daha 2 ay gibi bir süre var. Kışımız bol yağışlı geçtiği için bu yağıştan toprak da faydalandı. Bu yüzden şu anda bile her bir pancar yaklaşık 2 ? 3 kilo civarında geliyor. İnşallah söküm zamanına kadar 4 ? 5 kiloya kadar çıkmasını bekliyoruz.? dedi.

Musa Sarı ise ?Buğday başta olmak üzere bu yıl hasadını yapmış olduğumuz birçok üründe zarar ettik. Bu da bizleri mağdur etti. Son umudumuz pancardı. Pancarın beklediğimizin üzerinde verimli çıkması bizleri mutlu etti.? diye konuştu.

120 BİN TON VERİM ALINACAK

Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, bu yıl 28 bin 800 dekar alana ekilen şeker pancarından yaklaşık 120 bin ton verim alınacağını söyledi. Demirden, şeker pancarında pazar sorunu olmadığını fakat patateste pazar sorunu yaşadıklarını belirtti. Başkan Necat Demirden, "Şeker pancarında fabrikanın belirlediği fiyattan verdiğimiz için çiftçinin fazla kazancı yok. Çünkü girdiler yüksek olduğundan dolayı fazla bir gelir elde edemeyiz. 30 bin dekar alana ekilen patatesten ortalama olarak 150 bin ton verim bekleniyor. Pazar sorununu aşabilirsek çok güzel kazancı var. Patateste verim ve kalitemiz çok güzel fakat tek sorunumuz pazar sıkıntısı. Özellikle İran, Nahçivan, Ermenistan, Gürcistan gibi ülkelere mal sevk edebilirsek, umuyorum daha geniş yelpazeli bir pazar alanı oluşturabiliriz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber