Sahte maliyeci, Sultanhamam'ı haraca bağlamış

Haber Giriş : 18 Ağustos 2005 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kendisini maliyeci olarak tanıtan E.A.'nın, ele geçirdiği mali bilgilerle mağazaları dolaşıp Sultanhamam esnafından yüklü miktarda rüşvet topladığı ortaya çıktı. Rüşveti almak kadar vermek de suç olduğu için kimse olayın üzerine gitmemiş. Vergi kaçağının fazla olduğu Türkiye'de esnafın ?denetim? korkusunu kullanan dolandırıcılar piyasada cirit atıyor. İstanbul'da son olarak yakalanan bir sahte maliyecinin, piyasanın önde gelen kumaş toptancılarını dolandırdığı ortaya çıktı. İstanbul'da görev yapan vergi denetmeni Erol Ö.'nün kimliğini taklit ederek kumaş ticaretinin merkezi olarak bilinen Sultanhamam'daki esnafı haraca bağlayan E.A. suçüstü yakalandı. Piyasada 10 civarında sahte maliyecinin daha kol gezdiği ifade ediliyor. Ayrıca gerçek Maliye gazetesine benzetilen 50 civarındaki gazeteyle de menfaat sağlanıyor.

Erol Ö.'nün maliye ve nüfus bilgileriyle kimlik kartlarının sahtesini çıkaran E.A.'nın, dolandırıcılıktan önceki mesleği muhasebecilik. 36 yaşındaki sarışın, uzun boylu, takım elbiseli, diksiyonu düzgün, mali konulara hakim ve kumaş toptancısı mükelleflerin gizli bilgilerine sahip E.A.'dan, önceki güne kadar, maliyeci olarak dolaşıp haraç topladığı Sultanhamam esnafı hiç şüphelenmedi. Sultanhamam kumaşçılar ve bakırcılar çarşısında esnaf, E.A.'ya ?vergi cezası kesmeme, ceza silme? vaadine kanarak binlerce Yeni Türk Lirası parayı gönüllü olarak verdi. Rüşveti vermek de suç olduğu için işin peşine düşen olmadı. Gerçeği öğrenenler de hem dolandırıcıya rüşvet verip hem de esnaf arasında ?enayi? olarak anılmak istemediği için sesini çıkaramadı. Esnafın ?rüşvet vererek maliyeden yakamızı kurtardık? diyerek bilmeden para kaptırdığı sahte maliyeciyi, önceki gün Sultanhamam'daki Astek Tekstil işyeri çalışanları suçüstü yakalattı. Vergi denetmeni kimliğiyle ceza yazmakla korkutup 4 bin YTL rüşvet isteyen E.A.'nın teklifini işyeri sahipleri kabul eder gözüktü. Bu arada şirketin muhasebecisi Yunus Tufan tanıdığı vergi denetmenlerini aradı. Karşısındakinin denetmen Erol Ö.'nün sahtesi olduğunu fark eden Tufan, teklifi kabul etti. 12 Ağustos Cuma günü gerçekleşen olay sonrası parayı teslim etmek üzere pazartesi gününe işyerinde randevu verdi. Durum savcılığa da bildirildi. E.A., randevu günü fotokopileri çekilmiş paraları saymadan alıp cebine koydu. Bu sırada Sirkeci Polis Karakolu'na bağlı polisler içeriye girip sahte maliyeciyi suçüstü yakaladı. Geceyi karakolda geçiren E.A. susma hakkını kullanarak karakolda ifade vermedi. Dün de İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Ancak sohbet sırasında ticaret lisesi mezunu olduğunu ve dolandırıcılıktan önceki mesleğinin muhasebecilik olduğunu söyledi. ?Ayağımı yorganıma göre uzatmadığım için bu yola saptım.? diyen E.A., ağabeyinin trafik kazası geçirmesi sonucu felç olduğunu, kendisinin de işlerinin bozulduğunu; bundan sonra daha çok para sahibi olmak için bu yola başvurduğunu ifade etti. Maliyecilerden başka kimsenin bilmesi mümkün olmayan bilgiler, A'nın gerçek maliyeci olduğuna inandırmaya yetti. Gerçek vergi denetmeni Erol Ö.'nün adını kullandığı için İstanbul Defterdarlığı da kurum olarak E.A.'dan şikayetçi olacak. Erol Ö., sahte maliyeci için dolandırılan esnafa, ?İstanbul'da 5-6 kişinin bildiği gerçek mali bilgilerle size gelmiş.? ifadelerini kullandı.

Geçen yılki cirosu 700 bin YTL olan bir tekstil şirketi bu sene ticari faaliyetini durdurdu. 5 Ağustos günü bu şirket sahibinden de bin 500 YTL rüşveti Erol Ö. kimliğiyle isteyen E.A., muhasebecinin tanıdığı vergi denetmenlerinden sahtekarlığın öğrenilmesiyle emeline erişemedi. Şirkete baskın yapılmadan önce durumu anlayan dolandırıcı kaçtı. Muhasebeci Hüseyin Ş., ?Memurum dese şüphelenmeyecektik. Denetmenim deyince şüphelendik. Denetmenlerden rüşvet alan çıkmaz.? dedi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber