600 üniversiteli trafik kazası kurbanı oldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araşırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş yurtdışındaki önlemleri şöyle değerlendirdi:

?Yurtdışında yapılan bu önlemler çok doğru. Bizim ülkemizde de aynı arabadaki 2 genç birbirini tetikliyor. Fakat Türkiye'de yolların durumu, eğitim şartları, yaşam şartları çok farklı. Yurtdışındaki kuralları buraya uygulamak çok zor. Yurtdışında birçok ülkede gençler trafik eğitimini anaokulundan almaya başlıyorlar ve tüm öğrenim yaşamlarında bu eğitim devam ediyor. Onlar kurallara uymak konusunda daha disiplinliler. Bizim ülkemizde en basiti sürücülerin yüzde 20'si emniyet kemeri kuralına uymazken, bu kuralların uygulabileceğini sanmıyorum.

Derneğimizin araştırmasına göre, Türkiye'de 600'e yakın üniversite öğrencisi trafik kazasında hayatını kaybetti. Gençleri bu şekilde kaybetmek çok üzücü ama şaşırtıcı değil. Üniversiteler gençleri bilinçlendirmede çok yetersiz. Gençlerde bu bilincin yetersiz olduğunu gördüğümüz bir olay da geçtiğimiz haftasonu Ataşehir'de meydana geldi. Kullanılan arabanın ?Porsche' olması 220 kilometre hız yapmak anlamına gelmez. Bu bilinçte olan 2 gencin altına da ?Porsche' marka araba verilmez. Ne yazık ki ailelerde bilnçli değil. Çok sık şahit olduğum bir durum da şu ki, alkollü araba kullanan babayı gören çocuk alkollü araba kullanmanın tehlikesini bilmiyor. ?


Gencin arabasına genç binemiyor

Türkiye son günlerde gençlerin aşırı hız nedeniyle hayatını kaybettiği kazaları konuşuyor. ABD?ise bu kazaları önleme konusunda bir hayli sert önlemler alıyor.

ABD'de gençler arasında artan trafik kazaları oranları eyaletleri güvenlik önlemlerini artırmaya itiyor. ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi 16 yaşından itibaren ehliyet alınabilen ülkede gençler arasındaki trafik kazalarına bağlı ölüm oranlarını azaltmak için alınan önlemleri derledi. İşte 16-21 yaşları arasındaki genç sürücüler için alınan ilginç önlemler:

- Ülkede 15 eyalet ve Washington DC'de yaşayan gençler başka bir genç yolcuyla birlikte araba kullanamıyor. 7 diğer eyalette ise gençler 1'den fazla genç yolcuyla araba kullanamıyor.

- South Carolina eyaletinde gençler kış mevsiminde akşam 18.00'dan sonra, yaz mevsiminde ise akşam 20.00'dan sonra araba kullanamıyor. Araba kullanmaya güneş doğduktan sonra tekrar başlayabiliyorlar.

Genç yolcu tehlikeli

- New Jersey'de ehliyet ancak 17 yaşından itibaren alınabiliyor. Bu yaş ABD'nin en geç ehliyet alma yaşı. Ancak yaşın yükseltilmesi isteniyor. Önerilen bir diğer yenilik ise çocukları araba kullanan tüm ebeveynlerin de sürücülük eğitimi almaları.

- Yapılan araştırmalar gençlerin kaza yapmasında en büyük etkenleri araba kullanırken arabadaki diğer kişilerle konuşmak, telefonla mesajlaşmak ve radyo dinlemek olarak gösteriyor. Genç sürücülerin kaza yapma riskleri arabada bir başka genç yolcu varsa yüzde 44 oranında, 3 veya daha fazla genç varsa 4 kat artıyor.

- ABD'de trafik kazaları gençler arasındaki en fazla ölüm nedeni olarak biliniyor. Gençler arasındaki trafik kazası oranı yetişkinlere göre 4 kat daha fazla.

- Pennsylvania eyaleti geçen yıl gençlerin sadece tek bir genç yolcu ile araba kullanmalarına izin veren yasayı uygulamaya soktu. Ayrıca eyalette ehliyet almak isteyen gençlerin öncesinde en az 65 saat araba sürmüş olmaları gerekiyor.

- ABD'nin tüm eyaletlerinde geçerli olan kurala göre ehliyet sınavı sonrasında gençlerin ?tam bir ehliyete' sahip olmaları için deneme süresi var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber