Maliye, memura yüzde 5,3 zam teklif etti

Haber Giriş : 19 Ağustos 2005 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye'den memura yüzde 5.3 zam teklifi

2006 yılında memura verilecek zam oranı üzerinde çalışmalar başladı. Maliye Bakanlığı, memur maaşlarına 2006 yılında yüzde 5.3 zam yapılmasını önerdi. DPT bürokratlarıyla birlikte hazırlanan teklifte en düşük memur maaşının da 600 milyona çıkarılması isteniyor. Hükümet ile memur sendikaları arasında kurulan ve Maliye Bakanlığı ile DPT bürokratlarından oluşan teknik komite, önce üç konfederasyonun teklifini aldı. Türkiye Kamu-Sen en düşük memur maaşının 886 milyon 200, Memur-Sen 950 milyon, KESK de 960 milyon liraya yükseltilmesi, oransal artışın ise daha sonra tespit edilmesini önermişti.

Teklif pazartesi Bakan Şahin'e sunulacak

Teknik Komite, sendikaların önerisinin aksine en düşük memur maaşının 600 milyona çıkarılması, Ocak ve Temmuz dönemlerinde de yüzde 2.5 oranında yapılmasını teklif etti. Komitenin önerisi kümülatif bazda yıllık yüzde 5.3'lük artışa denk geliyor. Teknik Komite'nin zamlara ilişkin hazırladığı raporda ek ödeme aldığı için maaşı yüksek olan memurlarla, görev ve temsil ödeneği alan kamu çalışanlarına sıfır zam verilmesi de tavsiye ediliyor. Teknik komite teklifini toplu görüşmelerin 22 Ağustos 2005 Pazartesi günü yapılacak olan üçüncü oturumunda Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e sunacak.

Bu arada, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, hükümetin teklifini kabul edilemez buldu. Aksu, "DİE ve Hazine enflasyon oranlarını yüzde 9-10'larda açıklarken, bürokratlar, bitpazarı mantığı ile tahmin edilenin yarısı teklif etmiştir" dedi

yenişafak

Memur sendikaları ile hükümet arasındaki 2006 yılına ait zam görüşmeleri devam ederken, artış oranları netlik kazanmaya başladı.

Maliye Bakanlığı, memur maaşlarına 2006 yılında yüzde 5,3 zam yapılmasını teklif etti. Devlet Planlama Teşkilatı bürokratlarıyla ortak hazırlanan teklifte en düşük memur maaşının da 600 Yeni Türk Lirası'na çıkarılması isteniyor. Teklif, pazartesi günü Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e iletilecek. Koltuk krizi ile başlayan toplu görüşmelerin salı günü gerçekleştirilen ikinci oturumunda kurulan teknik komite, çalışmalarını tamamladı. Maliye Bakanlığı ve DPT bürokratlarının yer aldığı komite önce üç konfederasyonun teklifini aldı. Türkiye Kamu-Sen en düşük memur maaşının 886 YTL'ye, Memur-Sen 950 YTL'ye, KESK de 960 YTL'ye çıkarılması, oransal artışın ise daha sonra tespit edilmesini önerdi.

Teknik Komite, sendikaların önerisinin aksine en düşük memur maaşının 600 YTL'ye çıkarılması, ocak ve temmuz dönemlerinde de yüzde 2,5'er zam yapılmasını teklif etti. Maliye Bakanlığı ve DPT bürokratlarının teklifi kümülatif bazda yıllık yüzde 5,3'lük artışa tekabül ediyor. Teknik Komite'nin zamlara ilişkin hazırladığı raporda ek ödeme aldığı için maaşı yüksek olan memurlarla görev ve temsil ödeneği alan kamu çalışanlarına sıfır zam verilmesi de öneriliyor. Edinilen bilgiye göre Teknik Komite, sendikaların ?maaşlarda reel kayıp var? itirazını kabul etmedi. Ayrıca ekonomik büyüme oranı da dikkate alınmadı. Başbakan Yardımcısı Şahin Teknik Komite'nin kendisine verdiği raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak. Kabinede yapılacak değerlendirmelerin ardından nihai artış önerisi netleşecek. Memur sendikalarının artış teklifi kabul edildiği takdirde bütçeye yaklaşık 12 milyar YTL'lik ek yük gelecek. Teknik Komite'nin önerisinin maliyeti ise 2,7 milyar YTL. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Maliye Bakanlığı ve DPT'nin teklif ettiği zam oranlarını kabul etmeyeceklerini açıkladı. Teklifin, memurun beklediği yüzde 10-15'lik artışın çok altında kaldığını dile getiren Aksu, ?Önerilen zam oranları, enflasyonun gerisindedir. İyileştirmeler göz önüne alınmamıştır. Bu teklifin kabulü halinde memurlar arasındaki makas açılmaya devam edecektir.? diye konuştu.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber