Kamu hastanelerini 'özelleştirme' hazırlığı

Haber Giriş : 20 Ağustos 2005 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Tabip Odası, kamu hastanelerine sözleşmeli başhekim yolunu açan yasaya tepkili

Tabipler tepki istifalarını değerlendirdi:


10'a yakını istanbul'da olmak üzere çok sayıda başhekimin istifa etmesine neden olan yasanın ardındaki gerçeğin, işletme mantığı ile çalıştırılan kamu hastanelerine sözleşmeli başhekim atanmasına çalışılması olduğu belirtildi, istanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, "Kamu hastaneleri işletmeye dönmüş durumda. Bu yasa ile kamu hastanelerinin başına işletme mantığı ile çalışan, daha bağımsız, daha çabuk değiştirilebilecek başhekimler getirmek isteniyor" dedi.

Başhekimlere muayenehanede çalışma yasağı getirdiği için 10' a yakını İstanbul'da olmak üzere çok sayıda başhekimin istifa etmesine neden olan AKP, sözleşmeli başhekim çalıştırılmasının yolunu açan yasa ile kamu hastanelerinde özel işletmelere uygun başhekim çalıştırmayı amaçlıyor.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, başhekimlerin istifa etmesine neden olan yasanın ardındaki gerçeğin, sağlıktaki özelleştirmenin bir adımı olan "özel işletmeci mantığı taşıyan sözleşmeli başhekim çalıştırma planı olduğunu" söyledi.

AKP, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun' a eklediği "Ü sağlık müdürlüğü ve başhekimlik görevini yürütenlerden mesleklerini serbest olarak icra etmekte olanlar, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde serbest meslek faaliyetlerine son vermek veya bulundukları görevlerden ayrılmak zorundadırlar'' şeklindeki geçici maddeyle başhekimlere muayenehane yasağı getirdi.

Başhekimlerin tepkisini alan yasa, AKP'nin atadığı çok sayıda başhekimin istifa etmesine yol açtı, birçok başhekim ise istifa için tanınan yasal sürenin dolmasını bekliyor, îstifalan kabul etmeyen

AKP yönetimi, başhekimlere istifa etmemeleri yönünde telkinde bulunurken onlann bu konuda konuşmasını yasakladı, istifalarla ilgili çok sayıda iddia ortaya atılırken yasanın ardındaki gerçek, özelleştirme politikaları olarak karşımıza çıktı.

AKP'nin, bu yasanın ardından çıkardığı ancak Cumhurbaşkanı Ahmt Necdet Sezer tarafından başka gerekçelerle Meclise geri gönderdiği yasa, sözleşmeli sağlık personeline yönetici olma yolunu açıyor. "Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleş-meti Sağlık Personeli Çalıştırılması''? da içeren 5382 sayılı yasa, "Sözleşmeli personel,istihdam edildiği hizmet biriminde gereği halinde başhekim, başhekim yardımcısı ve başhemşire olarak görevlendirilebilir" hükmünü getiriyor.

'KAMU HASTANELERİ İŞLETMEYE DÖNMÜŞ'

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, "Birçoğu AKP tarafından atanan başhekim, atamaların üzerinden kısa bu süre geçtikten sonra, yasal zorunluluk nedeniyle istifa etti. AKP'nin kendi atadığı başhekimlerin istifa etmesine neden olması anlaşılır değil. Ancak hemen arkasından çıkarılan yasa, olayı açıklığa kavuşturuyor. Yasa, başhekimlerin sözleşmeli çahşürdabilmesi-ni öngörüyor. Zaten kamu-özel farkı kaim adı, kamu hastaneleri işletmeye dönmüş durumda. Bu yasa ile bu hastanelerin basma işletme mantığı ile çalışan, daha bağımsız, daha çabuk değiştirilebilecek başhekimler getirmek isteniyor" diye konuştu.

Kamu hastanesinin sözleşmeli başhekimle çalıştırılmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kılıç, bu yasanın özelleştirmenin bir adımı olduğunu belirterek "Bu, AKP'nin yönetim anlayışına uygun bir şey" dedi.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber