İşkencede zamanaşımı kalkıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ağustos 2012 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, 4. yargı paketiyle işkence suçlarında zamanaşımını ve öldürme ve yaralama suçlarını işleyen kamu görevlileri için şart koşulan amir iznini kaldırıyor. Yasa geçerse Hrant Dink dosyası yeniden açılabilecek.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

3. Yargı Paketi ile ÖYM'lerin yapısını değiştiren hükümet, AB'nin beklediği kritik bazı adımları yeni yasama yılında kanunlaştırılacak 4. Yargı Paketi'nde atacak. Pakete göre, işkence suçlarında zamanaşımı bütünüyle kalkacak, öldürme ve yaralama gibi suçlara karışan kamu görevlileri hakkında amir izni alınmaksızın soruşturma yürütülebilecek. Paket yasalaştığında başta Hrant Dink cinayeti olmak üzere, birçok cinayet, yaralama ve işkence olayında izin alınamadığı için yürütülemeyen soruşturma dosyaları yeniden açılacak. Pakette yer almasına kesin gözüyle bakılan bazı düzenlemeler şöyle:

- İşkence suçlarında zamanaşımı, sadece olağanüstü koşullarda değil, her biçimde kalkacak. Hiçbir işkence suçunda zamanaşımı işlemeyecek.

- Öldürme ve yaralama suçlarına karışan kamu görevlileri hakkında amir izni olmaksızın soruşturma açılabilecek. Böylece, örneğin işkencede ölüm ya da polisin görevini ihmal etmesi nedeniyle ölüm ya da yaralanma yaşanmışsa, savcılar izin istemeden soruşturma başlatabilecek.

- Ceza ve hukuk mahkemelerinde geçerli olan, AİHM kararlarının yeniden yargılama nedeni sayılmasına yönelik uygulama, askeri yargı için de geçerli olacak.

- Yargıtay kararıyla artık suç sayılmayan ?Sayın Öcalan? gibi, şiddet içermeyen hitap, fikir ve görüşler kanunen suç olmaktan çıkartılacak.

- Tutukluların tahliye taleplerine karşı savcılığın ortaya koyduğu görüş, tutuklu tarafına da tebliğ edilecek.

- Kadınlar, kızlık soyadlarını tek başına kullanabilecek.

- AİHM'nin ?etkili soruşturma yapılmadığı? tespiti varsa, soruşturma dosyası yeniden açılacak ve işaret edilen tüm eksiklikler giderilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber