Çankaya, kırsal mahallelerdeki enkazı kaldırmaya başladı

Çankaya Belediyesi, kırsal mahallelerdeki yapı envanteri çalışmalarını tamamladıktan ve çevreyi dayanıklılık açısından inceledikten sonra, tehlike taşıyan çöküntü halindeki yapıların yıkımına başladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2012 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kırsal nitelikli mahallelerdeki çalışmalarını sürdüren Çankaya Belediyesi, iki yılı aşkın süredir başarıyla uygulanan ?Onurlu Tokluk ve Düzenli Beslenme İçin Kır - Kent Kardeşliği Projesi? kapsamında çeşitli uygulamaları hayata geçirdi. Belediye, bölgenin yapılı çevresi ile ilgili de önemli adımlar attı.

Karahasanlı, Tohumlar, Çavuşlu, Akarlar, Evciler, Yayla ve Kömürcü olmak üzere yedi mahallede 1000'i aşkın yapının fiziksel kalite, depreme dayanıklılık, işlev ve kullanım durumu açısından tespitlerini tamamlayan Çankaya Belediyesi, tehlike arz etmesi nedeniyle 273 yapıda yıkım çalışmalarını başlattı. Ramazan döneminde başlayan çalışma çerçevesinde ilk olarak Karahasanlı Mahallesi'ndeki 10 enkaz kaldırıldı.

KULLANIM DIŞI VE TEHLİKE ARZ EDEN YAPILAR YIKILIYOR

Tespit ve yıkım çalışmaları hakkında bilgi veren Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Funda Erkal Öztürk, dört ay önce başlayan yapı envanteri ve enkaz tespit çalışmalarının iki hafta önce tamamlandığını söyledi. Tespit çalışmalarında yapıların ?mesken, ahır, depo gibi amaçlarla halen kullanımda bulunan ve sakınca arz etmeyen yapılar?, ?hali hazırda geniş kapsamlı tadilat ile kullanılabilir durumda olan yapılar? ve ?yıkılması gerekli yapılar? olmak üzere üç kategoriye ayrıldığını kaydeden Öztürk, şöyle konuştu: ?Mahallelerin hemen hepsinde, nüfusun göçe bağlı olarak azalmasıyla birlikte pek çok yapı boş kaldı. Çok uzun zamandır kullanılmayan, dolayısıyla bakım ve tadilatı da yapılmayan bu yapılar zamanın ve doğa koşullarının yıpratıcı etkisiyle zarar görmeye, çökmeye başlamış. Bazı binalar yıkılmış, bazıları da yıkılmak üzere. Burada asıl tehlike bu binaların içinde ve etrafında çocukların oynaması, hayvanların bu yapıların bahçesinde dolaşması. Yıkım çalışmalarının hızla tamamlanması bu açıdan önemli?

EŞGÜDÜMLÜ ÇALIŞIYORUZ

Mahallelerde yapılan çalışmalar sonucunda toplam 273 yapının yıkılması gerektiğini tespit ettiklerini ifade eden Öztürk, şunları söyledi:

?Çalışma; İmar ve Şehircilik, Fen İşleri ve İşletme Müdürlüğü ile Kent ve Tarım ekibinin eşgüdümü ile yürütülüyor. İlk etapta Karahasanlı'da, aralarında kullanılmayan ahır ve depoların da bulunduğu 10 yapıyı yıktık. Çalışmalar sadece yıkımla sınırlı değil. Enkaz ve molozlar kaldırılıyor, ayrıca zemin tesviyesi yapılarak risk en aza indiriliyor. Yıl sonuna kadar 273 yapıda benzer çalışmaları bitirmeyi hedefliyoruz. Yıkım sonucu ortaya çıkan taş, moloz gibi malzemeler de yine köylerin fiziki yapısının geliştirilmesi kapsamında yürütülen yol iyileştirme, yamaç tesviyesi ve kaliteli toprak tutucu gölet yapımında kullanılacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber