Dikenli incir üretiminin geliştirilmesi için çalışma başlatıldı

Antalya'nın Alanya ilçesinde, evlerde ve bahçelerde süs çiçeği olarak kullanılan kaktüsün, dikenli incirinin üretimini yaygınlaştırıp ekonomiye kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ağustos 2012 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dikenli incir, Antalya ve Adana'da 1999 yılından beri Toros Dağları'nda daha çok üretiliyor. Adana'da dikenli incir yaprağını kaynatarak elde edilen nemlendirici ve cilt bakım ürünlerinin, diğerlerine oranla cildi daha uzun süre kurumadan koruduğu ifade ediliyor. Antalya'da da bir firmanın marketler zincirine satış yaptığını belirten dikenli incirin bölgede çok üretildiğine dikkat çeken Toslak-Hacıkerimler-Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen, dikenli incir üzerinde yeni bir proje geliştirip üretimini ticari anlamda geliştireceklerini söyledi.

Dikenli incirin, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak alışkanlığını düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğunu vurgulayan Özen, bölgede yetişen ürünleri mercek altına almaya başladıklarını söyledi. Dikenli inciri de araştırma içinde olduklarını belirten Özen, ?Ticari ürün olarak bir katkısı olmamaktadır. Biz bunların ticari ürünü haline getirilmesi ve insan sağlığına ne kadar faydalı olduğu ile ilgili bir araştırma yaptık ve çok ciddi rakamlara ulaştık. Özellikle insan sağlığına faydalı olması noktasında çok ciddi faydaları olduğunu da öğrendik. Bu ürünün bölgemizde herkesin kendi bahçesinde kendi ihtiyacını görme noktasında çok ciddi bir şekilde üretim yapılmaktadır. Önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili bir proje hazırlayıp, bunu ticari hale getirebilmek için çalışma yapacağız. Kaktüs, evlerimizde süs bitkisi olarak kullanılmaktaydı.? dedi.

Toslak Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Selimoğlu ise dikenli incirin Alanya'nın birçok köylerinde ve Toslak köyünde yaygın bir şekilde kendiliğinden hiç bir masraf olmadan üretilen bir ürün olduğuna dikkat çekti. Tat olarak da çok güzel olduğunu belirten Selimoğlu, ?Gayet doğal bir şekilde yetişen bir ürün. Biz buna halk arasında ?Mart yemişi' olarak değerlendiririz. Bölgede geliştirilip ekonomiye kazandırılması halinde çeşitlerin arasına bir meyve daha girmiş olur.? diye konuştu.

Doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan ?dikenli incirin?, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin hemen her yer yöresinde görülen, Akdeniz ve Ege'de daha sık rastlanan yabani bir bitki olan dikenli incir, hasat dönemi olması nedeniyle kent merkezlerinin yanı sıra sahil kesimlerinde de göze çarpıyor. Genelde soğuk olarak tüketiliyor. Dikenli incirin, her yaş grubunca tercih edildiği gözleniyor. Anavatanı Güney Afrika olan, kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen dikenli incir, halk arasında 'Hint inciri' olarak da biliniyor. Meyvesi, dikenli kabuğundan özel yöntemlerle çıkarılarak yenen kaktüs türü bitkinin yapraklarından elde edilen cilt, vücut ve saç bakım ürünleri, doğal kozmetik sektörünün gözdesi oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber