Yeni taslağa göre, memur birikmiş iznini kullanamayacak

Haber Giriş : 21 Ağustos 2005 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlara ilişkin yeni düzenlemeler getiren kamu personeli kanun taslağında kadın memurlar için pozitif ayrımcılık getiren maddeleri dikkat çekiyor. Taslakla siyasi torpil konusu haline gelen yurtdışı görev süreleri sınırlandırılırken aile birliğini koruyan düzenlemeler geliyor. Farklı kurumlarda çalışan memur eşlerin aynı şehirlere atanması halinde, eşlerden birine boş kadro bulunamazsa, aylıksız izin hakkı veriliyor. Memurların ve sözleşmeli personelin niteliklerini, görev ve yetkilerini, atanmalarını, hak ve yükümlülüklerini düzenleyen kamu personeli kanun taslağı tartışmaya açıldı.

DÖVİZLE MAAŞ ALINIYOR

Taslak, 3 yıldan 11 yıla kadar uzayabilen yurtdışı görevlere süre sınırı getiriliyor. Dışişleri Bakanlığı dışındaki kurumlardan yurtdışına atanan memurların yurt dışındaki görev süreleri, memuriyet hayatı boyunca toplam altı yılı geçmeyecek. Kurumlar tarafından yabancı ülkelere atanan memurların maaşları oldukça yüksek. Örneğin İsviçre'ye atanan en yüksek dereceli bir memur 10 bin 665 İsviçre Frangı (11 bin 441 YTL), dördüncü derecedeki bir memur ise 8 bin 500 İsviçre Frangı (9 bin 118 YTL) maaş alıyor. ABD'ye giden memurların maaşları ise 6 bin 500 dolar (8 bin 930 YTL) civarında. Almanya'da ise en düşük dereceli memurlara 3 bin Euro (5 bin 845 YTL), en yüksek derecelilere de 5 bin 485 Euro (7 bin

489 YTL) ödeniyor. Ancak bu miktar sadece bekar olanlar için geçerli. Evli ve çocuklu olan memurlara daha fazla maaş ödeniyor.

BİRİKMİŞ İZİNLER YANACAK

Farklı kurumlarda çalışan memur eşler, aile birliğinin korunması için aynı şehirlere atanabilecek. Taslağa göre, evli bir memur eskiden olduğu gibi, memur olan eşinin atandığı yerde görev yapabilecek. Ancak, o ilde boş bir kadro bulunmaması halinde, eşin görev süresi kadar diğer memura aylıksız izin verilecek. 657 Sayılı Memur Kanunu bir önceki yıla ait birikmiş izinlerin kullanılmasına olanak tanırken kamu personeli kanun taslağı bu uygulamayı değiştiriyor. Taslağa göre, memurlar yıllık izinlerini içinde bulunulan yıl kullanmak zorunda. Aksi takdirde izinleri yanıyor.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber