Bayram kilolarına uzman uyarısı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Ağustos 2012 23:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İzmir Kent Hastanesi'nde görevli endokrinoloji profesörü Vedia Gedik, Ramazan Bayramı'nda hiçbir ikramı geri çevirmeyip, büyük çaba ve fedakarlıkla verdikleri kiloları geri alıp pişman olanlara "Kendinizi açlığa mahkum ederek kilo vermeye kalkmayın, sağlık sorunlarına davetiye çıkarmayın" uyarısında bulundu. Hızlı kilo kaybının önemli sağlık sorunları yarattığına dikkat çeken Prof. Dr. Gedik, "Öğün atlayarak, aç kalarak ya da sağlıklı olmayan diyet programlarıyla hızlı kilo verirken, safra yollarına kolesterol akışı artar. Safra kesesi taşı riski artar, hepatit gelişebilir, diyette orta derecede yağ olması bu riski azaltır. Aman dikkat, kaş yaparken göz çıkarmayın" dedi.

HERKES DİYETLERE SARILACAK

Tatilde açık büfe yiyeceklerin, bayramda bol şerbetli tatlıların verilen kiloların hızla geriye alınmasına neden olduğunu şimdi aynı hızla bu kilolardan kurtulmak için pek çok kişinin diyetlere sarılacağını vurgulayan Prof. Dr. Gedik, "Kilo alıp verme sorunu yaşamamak için hayat tarzını kalıcı olarak değiştirmek şart" dedi. Tüm gün aç kalarak şişmanlıkla başa çıkılamayacağını savunan Prof.Dr. Gedik, işe verilen kiloların hangi hatalardan dolayı geri alındığını saptamakla başlamak gerektiğini kaydetti. Prof.Dr. Gedik, sık aralıklarla azar azar beslenmenin önemine de dikkat çekerek asla öğün atlamamak gerektiğini dile getirdi.

Günlük yağ tüketimini azaltmak, şekere karşı da önlem olarak tatlılardan uzak durmak gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Gedik, "Tatlı yenilecekse de, tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, ağır ve şerbetli tatlılar yerine; sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır" diye konuştu.

POSALI YE, EGZERSİZ YAP

Prof. Dr. Gedik, posalı yani lifli besinlerin tüketiminin de artırılması gerektiğini hatırlattı. Posalı besinlerin kan şekerini, kan basıncını ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olduğunu belirten Prof. Dr. Gedik, egzersizin önemini de hatırlatıp, "Dünya Sağlık Örgütü en çok tempolu yürümeyi önermektedir. Bisiklete binme, yüzme, tenis, dans, aerobik ve jimnastik tarzı kalbi yormayan sporlar da yapılabilir. Amaç; metabolizma hızını düşürmemek, kilo verirken bir noktada ağırlığın sabit kalmasını önlemek, verilen kiloların kalıcı olmasını sağlamaktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber