SBS'ye göre Meslek Lisesi kazananlar dikkat: Sistem değişti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ağustos 2012 00:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB yine sessiz sedasız sistem değişikliğine gitmiştir. MEB SBS (OYP) sonuçlarına ve ?Özel Yetenek, Mülakat/Mülakat Ve Beden Yeterliliği Sınavı? ile öğrenci alan okulların kayıtlarında değişikliğe gitti.

Özellikle Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ile Denizcilik Meslek liselerine girişte yapılan değişiklik şöyle.

Geçmiş yıllarda bu okulları kazanan sayısı belirlenirken kontenjanın iki katı öğrenci tespit edilmekte ve yapılan mülakatlar sonucunda okuyacak öğrenciler belirlenmekteydi.

Örneğin: Seyahat Konaklama alanına 30 kontenjan giren bir okulda bu okulun mülakatına girmeye hak kazanan sayısı 60 olarak belirlenmekteydi. Okulda oluşturulan Mülakat Komisyonu bu öğrencileri;

Komisyonda yer alan Doktor Kontrolünden sonra
Sınav Puanı,
Ortaöğretim Başarı Puanı (6,7,8.sınıf ortalamaları),
Fiziksel Görünüş,
Mesleki İlgi ve Mesleğe yatkınlık,
Anlama-kavrama ve İfade Yeteneği,
Özel yetenek

Değerlendirmesi yapılmakta ve bu değerlendirmeye göre oluşan puanlar sonucunda yerleştirme yapılmaktaydı. Yani 60 öğrenci kontenjan sayısı olan 30'a indirilmekteydi.

Aynı durum Özel yetenekle yada bedeni yeterlilikle alan okullarda da geçerliydi. Şınav, mekik, yani bedeni yeterlilik? gibi değerlendirmeler söz konusuydu. Bu değerlendirmeler kılavuzda halen var olmasına rağmen çok da önemi bulunmamaktadır.

Bugün e-okul'a aktarılan listelere bakıldığında kazanan öğrenci sayısının kontenjan kadar olduğu görülmektedir.

Bu durumda yukarıdaki kıstasların anlamı kalmamaktadır. Sınav sonucuna göre yerleşen öğrenciler doktor kontrolünden geçtikten sonra bariz bir kusur söz konusu değilse (işitme, konuşma, görme, fiziki görünüş,?) öğrenci yerleştirilecektir.

MEB yaptığı bu değişikliği okullara dahi duyurmamış birçok okul duyurularını eski sisteme göre yapmıştır.

Kontenjan sayısı kadar öğrenci kayıt için gelmezse boş kalan kontenjanlara kılavuzdaki takvime göre yerleştirme yapılacak.

Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz bu okullarda 30 yıl yöneticilik yapan bir okul müdürü. ?Bu tarihte ilk kez karşılaştığımız bir durum. Bu durumda kontenjan açığı oluşabileceği gibi kılavuzda yer alan mülakatı yapmanın da hiçbir anlamı kalmamıştır.? dedi.

Gerisini kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

Kılavuzda ayrıca;

Her öğrenci kayıt hakkı kazandığı okula, kayıt hakkı kazandığı gün hariç 3 (üç) işgünü içerisinde saat 17.00'ye kadar kayıt yaptırmak zorundadır. Kayıt yaptırmadığı takdirde, boş kalan kontenjana sistem tarafından yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verileceğinden bu hakkını kaybeder.

denildiği halde kayıt takvimlerinde 3 günlük süre bulunmamaktadır. Örneğin;

30 Ağustos'un da tatil olduğu düşünüldüğünde ve;

Takviminde 3 gün kuralının işlemediği görülecektir. Velilerin üç gün değil takvimdeki tarihleri baz almaları uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber