Rekorlar olimpiyatı başladı

İstanbul, 28 Ağustos - 10 Eylül tarihleri arasında Dünya Satranç Olimpiyatı'na ev sahipliği yapacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2012 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin üç takımla katıldığı oyunlarda 161 ülkeden bin 500'ü aşkın satranç ustası mücadele edecek.

2012 Avrupa Spor Başkenti İstanbul, bu kez de Dünya Satranç Olimpiyatı'na ev sahipliği yapıyor. İstanbul WOW Otel'de düzenlenen basın toplantısında Asbaşkanı Gülkız Tuya ve eski federasyon başkanı CHP Milletvekili Emrehan Halıcı ile rekorlar olimpiyatı hakkında bilgi veren Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, ayrıca şampiyonada mücadele edecek milli takımları da tanıttı.

Türkiye'nin 2000 yılında ilk kez Dünya Satranç Olimpiyatı'na ev sahipliği yaptığını belirten Yazıcı, "İkinci kez ev sahipliği yaptığımız Satranç Olimpiyatları'na 161 ülkeden bin 500'ü aşkın bir sporcu topluluğu katılıyor. Bu da bir dünya rekorudur." ifadesini kullandı.

Yazıcı, 9-11 yaş arasındaki sporculardan ileride çok şeyler beklediklerini kaydederek, "Boylarının ve yaşlarının küçük olduğuna bakmayın. Hepsinin yaş gruplarında ve okullar arası şampiyonalarda pek çok Avrupa dereceleri var." dedi.

Türkiye'nin ev sahibi olduğu için 3 takımla katılma hakkının bulunduğunu söyleyen Başkan Ali Nihat Yazıcı, "En iyi 5 sporcumuz açık ve kadın kategorisinde "Türkiye" takımı olarak yer alacak. Altyapıdan gelen çocuklarımız "Türkiye 2016" takımı olarak katılacak. Ülkemizin 100'üncü yılını her anlamda olduğu gibi satrançta da temsil edecek bir "Türkiye 2023" takımı da yer alacak." diyerek şunları söyledi:

"Bu takım çok tartışıldı. Özellikle 7-8 yaşındaki bir A Milli Takım. Olimpiyat tarihinde bu kadar genç hiçbir ülkenin takımı yok. Yurt dışında bu durum hem eleştiri hem de övgü aldı. Bizim isteğimiz 7-8 yaşındaki çocukların şimdi yarışmaya başlayarak, 11 yıl sonra yapılacak olimpiyatlarda dünya şampiyonu olmaları. Bunun için her şeyleri var. Dünyanın en iyi antrenörleri ile çalışıyoruz."

Ali Nihat Yazıcı tanıtım sırasında mikrofono teker teker sporculara yönelterek kendilerini tanıtmalarını istedi ve görüşlerini aldı. Yazıcı ayrıca tanıtımda ?selefi? olarak nitelendirdiği Emrehan Halıcı'ya da Türk Satrancı'na yaptığı katkı nedeniyle teşekkürlerini bildirdi. Ankara milletvekeli Emrehan Halıcı, yine İstanbul'da düzenlenen 2000 yılı Dünya Satranç Olimpiyatı sırasında Türkiye Satranç Federasyonu başkanıydı.

Bu arada şubat ayından bu yana Türkiye adına yarışmalara katılan Rus asıllı Türk sporcu Alexander Ipatov, Türkiye adına yarışmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, TSF başkanı Ali Nihat Yazıcı'ya teşekkür etti.

161 ülkeden bin 500'ün üzerinde sporcunun katılacağı Dünya Satranç Olimpiyatı'nda Türkiye, şu isimlerle temsil edilecek:

Türkiye Erkek: Dragan Solak, Alexander Ipatov, Barış Esen, Mustafa Yılmaz, Emre Can.

Türkiye Kadın: Kübra Öztürk, Betül Cemre Yıldız, Emel Kaya, Kardelen Cemhan, Nezihe Ezgi Menzi.

Türkiye 2016 Erkek: Burak Fırat, Cemilcan Ali Marandi, Vahap Sanal, Muhammed Batuhan Dastan, Cankut Emiroğlu.

Türkiye 2016 Kadın: Selen Sop, Büşra Arığ, Yeşim Patel, Hilal Öztürk, Ayça Fatma Durmaz.

Türkiye 2023 Erkek: Emirhan Tarlabaşı, Kağan Aydınçelebi, Ahmet Utku Üzümcü, Ekin Barış Özenir, Işık Can.

Türkiye 2023 Kadın: Çağıl Irmak Arda, Çiğdem Onur, Sude Hereklioğlu, Duru Okuyaz, Defne Sade.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber