DLG-ÖÇP Tarım ve Teknoloji Günleri

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Trakya'dan arazi, arsa, tarla toplamaya yönelik bir gayretin olduğunu belirterek, "Valiniz olarak, bir kardeşiniz olarak, ben dahi 1 dekar arazi bana verin parası neyse alayım dersem, lütfen buna cevap vermeyin" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2012 22:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerlikaya, DLG (Alman Tarım Birliği) - ÖÇP (Önder Çiftçi Projesi) Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı'nın Tekirdağ'ın Karaevli köyündeki açılışında yaptığı konuşmada, dünyada bütün piyasaların küreselleştiğini kaydetti.

Artık dünyada herkesin ekran üzerinde ürün fiyatlarını yakından izlediğini belirten Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Bir ülkede, diğer ülkede olmayan anormal rakamlar, fiyatlar yok. Bir ülkedeki çiftçinin bu sene mısırdan yüzde 50, 60, 70 ya da daha fazla kar ettiği yok. Bugün ürün fiyatlarını değil sadece girdilerle ilgili rakamları konuşuyoruz. Artık herkes tüm ülkelerdeki tarım ürünlerinin fiyatını biliyor."

-"Topraklarınızı satmayın"-

Yerlikaya, son 10 yıldan bu yana dünyanın ileri gelen zengin ülkelerinin, aile olarak, holding olarak verimli tarım arazilerini topladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yüz ölçümümüzün yani 6 bin 313 kilometrekarenin yüzde 56,6'sı tarım arazisi. Toplam gayrisafi üretimimiz içerisinde yüzde 15'e denk geliyor. Tekirdağ'a geldiğimden beri şehrimizin tarım arazilerine yönelik, (onu elde etmeye, ona sahip olmaya yönelik fevkalade bir iştahın olduğunu), bu noktada arazi, arsa, tarla toplamaya yönelik bir gayretin olduğunu duydum. Valiniz olarak, bir kardeşiniz olarak ben dahi 1 dekar arazi bana verin parası neyse alayım dersem lütfen buna cevap vermeyin."

Yerlikaya, Tekirdağ'ın toprağın altında yatan dedeler ve ninelerden miras kaldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda ve bundan sonraki yıllarda çok stratejik öneme sahip bu ülkenin Avrupa'ya açılan bir penceresi, en yakını olan en güzel arazilere sahipsiniz. Kıymetini biliyorsunuz ama aklımızı döndürecek, heyecana kapılacak rakamlardan kaçının ve burayı elinizden çıkarmayın. En güzel şekilde en verimli şekilde üretim yapın. Çiftçiliğin bugün hakkını veriyorsunuz daha iyi hakkını vermek noktasında bu yeniliklerden yararlanalım. Türkiye'nin geri kalan Karadeniz'ine, Anadolu'suna, Güneydoğusu'na, Doğu Anadolu'ya örnek oluyoruz, örnek olmaya devam edelim ama bu araziler bizim olmaya devam etsin."

"Kavmiyetçilik" yapmadığını ifade eden Yerlikaya, yatırım yapmak için bölgeye gelen herkese kapılarının açık olduğunu ifade ederek, "Beraber yapalım, hiçbir şey yapamıyorsak ortak olarak yapalım" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Vali Yerlikaya ve beraberindekiler fuar alanını gezerek, tarım aletleri ile uygulama alanlarında tarım faaliyetlerini inceledi. Fuara yerli ve yabancı olmak üzere toplam 72 firma katıldı.

Muhabir: Yavuz Karaduman / Muhterem Erkul

Yayıncı: İbrahim Uyar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber