Reis Gıda'dan sarımsağa 1,5 milyon liralık yatırım

HASAN CENGİZ | KASTAMONU - 01.09.2012 14:39 Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde faaliyet gösteren Reis Gıda'ya bağlı Sarmoni Sarımsak'ın yeni tesisleri törenle hizmete girdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2012 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sarmoni Sarımsak'ın entegre tesislerine yapılan yeni yatırımın tutarı bir buçuk milyon lirayı buldu.

Reis Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, doğduğu topraklara yatırım yapma hayalini 12 yıl önce Taşköprü'deki Sarmoni Sarımsak ile gerçekleştirdiğini söyledi. Mehmet Reis, ''Bir ürünü işleyerek satarsanız, fiyat istikrarı olur.' Biz de Taşköprü'de bu fiyat istikrarını sağlamaktan dolayı mutluyuz." dedi.

Sarmoni Sarımsak Entegre Tesisi Müdürü Orhan Reis ise Türkiye'de bir ilk olarak kurulan Sarmoni Sarımsak Entegre Tesisi'nin, ilk olarak Çiftlik yolunda bin 500 metrekare alanda faaliyetine başladığını, daha sonra ise Taşköprü Sanayi Sitesi yanında yine bin 500 metre kare alanda faaliyetlerini sürdürdüğünü aktardı. Sadece soyulmuş ve paket sarımsakla başladıkları bu serüvende bugün 10 bin metrekarelik tesislerinde 70 çalışana, 40 çeşit yan ürün ve ürün türevlerine ulaştıklarını kaydetti. Bugün itibariyle soğuk hava depolarında 300 ton sarımsak depolayacak bir konuma geldiklerini belirten Reis, yıllık kapasitelerinin 2 bin ton olduğunu ve bu rakamın yeni tesislerinde kısa sürede 5 bin tona ulaşağını vurguladı.

VALİ BEKTAŞ: SARIMSAK ÜRETİCİSİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, sarımsak üreticisinin önünü göremediğini, bu nedenle bir nevi kumar oynadığını belirterek, "Bu kumarla nereye kadar gidilebilir. Bunun çözümü belli; tarım ürününü sanayi haline dönüştürüp, stok düzeni kurarak, dengeli, istikrarlı bir fiyatla alınır, satılır hale getirmek ve çiftçiyi önünü görür hale götürmek. Sarımsak, Taşköprü'de bu sorunu Mehmet Reis sayesinde çözüyor." şeklinde konuştu.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, 'Sarımsağı sapıyla, çöpüyle satma devri artık bitmeli.' diyerek şunları söyledi: "Bunun da bir çözümü gerekiyordu ve Mehmet Reis bu konuda Taşköprü'ye bir öncü oldu. İlk başlattığı tesisle Taşköprü'de paketleme sisteminin, soyma sisteminin ne anlama geldiğini esnafımıza ve çiftçimize gösterdi."

Daha sonra ise yeni tesislerin açılışına geçildi. Protokole fabrikayı gezdiren Orhan Reis makineler ve işleyiş hakkında da detaylı bilgi verdi. Açılışa Vali Erdoğan Bektaş'ın yanı sıra, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Kastamonu Jandarma Alay Komutanı Tevfik Anzerlioğlu, Taşköprü Kaymakamı Ali Yılmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber