Maliye, 5 trilyonu boyacıya sordu ama cevabı araştırınca buldu

Haber Giriş : 28 Ağustos 2005 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da müşterilerin kayıtlarını inceleyen Maliye, hesabında 5 milyon YTL'lik (5 trilyon lira) hareket görülen boyacı Zeynal Başer'in kapısını çaldı.

Kayıtdışı ekonominin önlenmesi amacıyla 10 bin yeni liranın üzerindeki hesapların incelenmesi, bankaların yaptığı hataları da ortaya çıkarıyor.

Maliye görevlileri para akladığını kastederek, Başer'e ?İyi çamaşır yıkamışsın. 5 trilyonu nereden buldun?? diye sordu. ?5 trilyon kim, ben kim? Geçimimi bile zor sağlıyorum.? diyen Başer, görevlilere paradan haberi olmadığını anlatmaya çalıştı. Maliye, bankadan Başer'in hesabına ait kayıtları isteyince olay açıklığa kavuştu.

Bankanın 4 gün içinde 5 milyon YTL değerinde bin adet çekin tahsilatını 'yanlışlıkla' Başer'in hesabından yaptığı anlaşıldı. Hatayı yapan banka maddi ve manevi zararının giderilmesi için Başer'e 5 bin yeni lira ödedi. Bankacılık uzmanları, vatandaşların Maliye ile muhatap olmamaları için dönem dönem banka hesaplarındaki hareketleri kontrol etmelerini öneriyor.

Maliye Bakanlığı, geçen ay bankalarda 50 bin yeni liranın üzerindeki hesaplara yaptığı incelemeyi bu ay 10 bine düşürdü. Bankalara yeni bir yazı gönderen bakanlık, kasa kiralama işlemleri dahil olmak üzere 10 bin YTL'nin üzerindeki çek ve senet tahsilatı, 15 bin yeni liranın üzerindeki döviz alış satış, yurtiçi, yurtdışı havale işlemlerini de incelemeye aldı. Bakanlığın hesap uzmanları elde ettikleri verilerle 16 bin şüpheli hesabın incelemesini yaptı. Hesap uzmanları şüpheli hesaplardaki paranın kaynağını bulmak için banka müşterilerinin kapılarını çalmaya başladı. Maliyeciler, İstanbul'da boya ve dekorasyon işi yaparak geçimini temin eden Zeynal Başer'in kapısını da çaldı. Görevliler evde bulamadıkları Başer'i eşi aracılığıyla Maliye'ye davet etti. Haberi alınca korku ve panikle Maliye binasına giden Başer, görevlilerin ?İyi çamaşır yıkamışsın. Hesabında 5 milyon yeni lira hareket görünüyor. Bu parayı nereden buldun?? sorusuyla karşılaştı. Rakamı duyunca neye uğradığını şaşıran Başer, kendisinin böyle bir paradan haberi olmadığını söyledi. Başer, Maliyecilere geçtiğimiz yıl kredi kartı hesabı açtırdığını, kartla dönem dönem küçük çaplı alışverişler yaptığını, bunun dışında banka hesabında herhangi bir işlem yapmadığını anlattı. ?5 milyon YTL kim ben kim, geçimimi zor sağlıyorum.? diyen Başer'in konuşmalarını dikkate alan Maliyeciler paranın kaynağını bulmak için banka şubesine yöneldi. Hesap uzmanları, bankadan hesap ektstresi, havale gönderenlere ilişkin kimlik bilgileri, şubeden temin edilen çeklerin ciro bilgileri, hesap sahibinin imzasının yer aldığı hesap açma belgelerini istedi.

Bankanın gönderdiği bir dosya doküman gerçeği ortaya çıkardı. Bankanın 16 Eylül 2004-21 Eylül 2004 tarihleri arasında toplam 5 milyon 100 bin yeni lira değerinde binin üzerinde çekin tahsilatını Başer'in hesabından yaptığı ortaya çıktı. Banka, Zeynal Başer'e gönderdiği yazıda operasyonel hata sonucunda böyle bir yanlışlığın ortaya çıktığını ve gerekli düzeltmelerin yapıldığını anlattı. Banka yetkilileri yapılan hata sonucunda maddi ve manevi kayba uğradığı tespit edilen Başer'e 5 bin yeni lira ödedi. 5 günlük dönem içinde büyük stres yaşayan Zeynal Başer, bankanın gönderdiği yazıdan sonra derin bir 'oh' çekti.

Yaşadığı stres sebebiyle yeniden sigaraya başladığını belirten Başer, kredi kartını normal bankacılık işlemleri için de kullandığını, bu nedenle bankamatikten sadece hesap bakiyesini görebildiğini belirtiyor. Bugüne kadar hesap hareketlerini hiç kontrol etmediğini ifade eden Başer, ?Banka bir yıl önce böyle bir yanlışlığın ve düzeltmenin yapıldığını bana haber verseydi problem çıkmazdı. Eşimle beraber zor günler geçirdik. 5 milyon yeni lirayı kim kaybetmiş ki ben bulayım.? diyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber