Eskişehir Valisi Koçdemir, lületaşı maden ocaklarını inceledi

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir ve beraberindekiler, Beyazaltın, Türkmentokat ve Karatepe köylerindeki lületaşı maden ocaklarını yerinde incelendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2012 22:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lületaşı Kooperatifi Başkanı İsmail Ayan, Eskişehir Lületaşı El Sanatları Derneği Başkanı Ramazan Bağlan, Eskişehir Lületaşı Sanatçıları Eğitim Kültür Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fehmi Yavuz ve Beyazaltın Köyü Lüle Taşı Turistik El Sanatları Derneği Mustafa Gök ile maden ocaklarını ziyaret ederek bilgi alan Vali Koçdemir, lületaşını ham madde olarak çıkaran köylülerin ve işleyen ustaların lületaşı ham maddesinin çıkarımı ve işlenilmesindeki problemlerini de dinledi.

Vali Koçdemir'e, Tepebaşı Kaymakamı Necdet Türker ve İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Yapıcı da eşlik etti.

Koçdemir, incelemede yaptığı konuşmada, 2013 yılında Eskişehir'in bir yandan Türk Dünyası Kültür Başkentliği diğer yandan Somut Olmayan Kültürel Miras Dünya Başkentliğini gerçekleştireceğini hatırlattı.

Yaptırdıkları "Eskişehir denilince aklınıza ne geliyor-" anketinde 3 kişiden birinin lületaşı dediğini ifade eden Koçdemir, şöyle konuştu:

"Türk Dünyası Kültür Başkenti gündeminin ana konularından birisi de 'lüle taşı' olacak. Bu kapsamda 2013 yılında örnek bir ocak yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca lületaşının tanıtımına yönelik günümüze hitap eden bir belgesel çalışması yapmayı planlıyoruz. Ham maddenin çıkarılmasında ve lületaşı ustalığının geliştirilmesi için genç nüfusun nasıl teşvik edilebileceği konusu da gündemimizde."

Muhabir: Ekip

Yayıncı: Deniz Açık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber