Hükümetle memurun 'tehdit' savaşı sürüyor

Haber Giriş : 29 Ağustos 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 Ağustos'ta başlayan ve yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmelere bugün devam edilecek. Hükümet ile memur kanadı, dördüncü kez bir araya gelirken, oturma düzeni kavgasıyla başlayan toplu görüşmelerin, bugün de gergin bir ortamda geçmesi bekleniyor. Memur-hükümet gerginliği, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, memur konfederasyonlarına yönelik, 'Kimse 'işi yavaşlatırız, bırakırız' diye devleti tehdit etmesin. Eylem yapamazsınız, suçtur, bir yerlere çarparsınız' yönündeki sert açıklamalarıyla doruğa ulaştı. Memurlar, açıklamalarının ardından ilk kez bir araya gelecekleri Bakan Şahin'e, bugün yapılacak görüşmelerde yanıt vermeye hazırlanıyor.

EYLEMİMİZ İÇİN ELEŞTİRİ HOŞ DEĞİL

Konuya ilişkin olarak AKŞAM'a konuşan Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, siyasetin bu tür ifadelerden kaçınması gerektiğini belirterek, 'Bunlar gerginlik sebebi oluyor. 'Şunu yaparsın, bunu yapamazsın' inatlaşma noktasına çekiliyor. Biz masadan kalkmadan elimizden geleni yapacağız. Kalkarsak geri dönmeyiz. Eylem yapmak, en demokratik hakkımız. 'Yapamazsınız' demesi hoş olmadı. Kamu çalışanlarına karşı tepkili olan siyaset, eninde sonunda bir yere toslar' dedi. Akyıldız, Bakan Şahin'e, 'Sayın Bakan, bize birşey yapmaya kalkmayın. Bir yere toslarsınız. Siyaset, böyle yaparsa masaya toslar' diyeceklerini söyledi.

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, toplu görüşme masasına kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını korumak için oturduklarını belirterek, 'Bir sendikanın temel görevi, taleplerini gerçekleştirmek için eylem ve etkinliklerle süreci desteklemektir. Bunu yapmaktan geri kalmayacağız. Sayın bakan tehdit ediyor. Hiçbir tehdide boyun eymeyeceğiz. Eylem planımızı gerçekleştireceğiz. Sayın bakan hükümet sendikası istiyor, uslu çocuk olmamızı bekliyor. Asla olmayız. Sendikaların görevi eylem yapmaktır. Gerginliği biz değil, hükümet yaratıyor' diye konuştu. Tombul, bu görüşlerini Bakan Şahin'e de ileteceklerini kaydetti.

KİM, NE İSTİYOR?

Hükümet, son görüşmelerde, ek ödeme almayan 1 milyon 377 memura, ilk 6 ay için 40 milyon, ikinci 6 ay için 40 milyon, bunun üstüne de her iki altı ay için yüzde 1.5'lik zam önermişti. Geri kalan 450 bin memura da, yüzde 1.5 artı yüzde 1.5'lik zam teklifinde bulunmuştu. Kamu-Sen, 541 milyon lira olan en düşük memur aylığının 880 milyon liraya yükseltilmesini talep ederken, KESK bu rakamın 950 milyon liraya çıkarılmasını istiyordu. Ancak KESK, son görüşmede, bu taleplerini, 886 YTL'ye çekebileceklerini açıkladı. Memur-Sen de en düşük memur aylığının 950 YTL'ye yükseltilmesini istiyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber