Enflasyonu değerlendiren iş dünyası: Ekonomiyi rahatlatmak lazım

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamlarını olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 18:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Arif Tak, ?Türkiye'de enflasyonda kalıcı başarıyı yakaladı. Ağustos ayında bayram alışverişleri bile enflasyonu yükseltmedi. Okul harcamaları ve mevsim değişikliği nedeniyle yapılacak kıyafet alışverişlerinden dolayı enflasyonda bir miktar artış olacaktır. Esnaf ve sanatkârlar olarak piyasanın canlanması için eylül ayını bekliyoruz. Gerekli tedbirler alındığı takdirde enflasyonda meydana gelecek kısmi artış olumsuz değil olumlu sonuçlar doğurur. Son yıllarda bu konuda yapılan mücadele daha da artmalı. Bu hem haksız rekabeti önler, hem de devletin gelirlerini artırır.? dedi.

Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Bursa Şubesi Başkanı Aydın Yakupoğlu ise ağustos ayı enflasyon rakamlarının piyasa beklentilerine uygun olduğunu vurguladı. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl ise TÜİK'in açıkladığı ağustos ayı enflasyonun beklentilere uygun olduğunun altını çizdi. Yazılı bir açıklama yapan İTSO Başkanı Metin Anıl şunları kaydetti:

?Avrupa ekonomilerinin krizde olduğu bir dönemde enflasyonun düşük çıkması olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Türkiye enflasyonda uzun yıllardır istikrarı ve kalıcı başarıyı yakaladı. Mevsimsel etkilerde eklenince enflasyon düşük çıkıyor. Ekonomi yönetiminden beklentimiz iç talebi arttıracak tedbirleri de uygulamaya sokmasıdır. Kârlılık düştüğü için yatırımlar durma noktasına geldi. Sonbaharda piyasaların biraz canlanmasını umut ediyoruz."

Ahşap Ambalaj ve Palet Sanayicileri Derneği (TAPSİAD) Başkanı Akın Balcıoğlu da ağustos ayı enflasyon rakamlarının piyasa beklentileri ile örtüştüğünü söyledi. Balcıoğlu tüketici açısından olumlu olan bu sonucun üretici açısından ise bazı sakıncalar içerdiğine dikkat çekti. TAPSİAD Başkanı Akın Balcıoğlu, mevsimsel şartlar nedeniyle gıda ve giyimde fiyatların düşük olduğu bir süreç yaşandığını bunun yanı sıra AB'deki krize paralel daralan dış pazar nedeniyle üreticilerin iç pazara da ağırlık verip kampanyalar düzenleyerek fiyatları aşağıya çektiğini bunun da enflasyona olumlu katkı yaptığını ifade etti. Balcıoğlu, ekonomi yönetiminden üreticileri rahatlatacak tedbirleri de uygulamaya sokmasını beklediklerini de ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber