Sürücülerin korkulu rüyası olan 'Kop Dağı' kabus olmaktan çıkacak

Tarihi İpek Yolu güzergahında, Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya açılan yolların en önemli geçit noktası olan ve özellikle kışın sürücülerin korkulu rüyası Kop Dağı'nda yapımı süren Kop Dağı tüneli, sürücülere rahat nefes aldıracak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2012 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'i güneye, doğuya bağlayan Bayburt-Erzurum Karayolunda güvenli bir ulaşım sağlamak amacıyla geçen ay Kop Dağı Tüneli'nin temelini attıklarını ayrıca Gümüşhane'nin Kale ilçesi ile Bayburt-Kop Dağı arasındaki 85 kilometrelik kesimde bölünmüş yol ve bitümlü sıcak karışım (BSK) kaplama çalışmaları başlattıklarını anımsattı.

Bu çalışmaların tamamlanmasıyla bölgede güvenli, kaliteli ve kesintisiz bir ulaşım sağlanacağını vurgulayan Turhan, "Kop Dağı Tüneli ve Gümüşhane-Bayburt-Kop Dağı arasındaki yol yapım çalışmaları ile yörede çok ağır geçen kış aylarında kar, çığ ve buzlanma nedeniyle zaman zaman kapanan yol, 12 ay boyunca trafiğe hizmet verecek" dedi.

Tünelin tamamlanmasıyla 2409 metre rakım ile Türkiye'nin en yüksek, zorlu geçitlerinden birisi, sürücülerin korkulu rüyası olan Kop Geçidi'ndeki rakımın 2100 metreye ineceğini ifade eden Turhan, böylece mevcut yolun ana güzergahtan ayrılarak kısalacağını ve trafiğin kesintisiz sağlanacağını dile getirdi.

-Karadeniz'den İran'a kesintisiz ulaşım-

Yöredeki diğer yol çalışmalarına da değinen Turhan, "Doğu Anadolu Projesi

(DAP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında yer alan Gümüşhane-Bayburt-Aşkale Yolu'nun bölünmüş yol standardında yapılacak Kale-Bayburt-Kop Dağı arasındaki 85 kilometrelik kesiminde başlattığımız bölünmüş yol BSK çalışmaları tamamlandığında, Karadeniz Sahil Yolu, Kuzey Tetek Hattı'na bağlanarak, İran sınırına kadar kesintisiz ve yüksek standartlı bir ulaşım ağı tesis edilecek" diye konuştu.

Turhan, 220 kilometre uzunluğundaki Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Aşkale Yolu'nun standartlarının iyileştirilerek 2x2 şeritli bölünmüş yol olarak yapılması ve Kop Tüneli'nin de tamamlanması ile güzergahın 6 kilometre kısalacağını anlatarak, "Çalışmalar tamamlanınca geçmişte 2 ile 2.5 saatte kat edilen Bayburt-Erzurum arası 1-1.5 saate, yine 1.5-2 saat süren Bayburt-Gümüşhane arası ise 1 saate inecek" dedi.

Karayolu ulaşımının etkin, ekonomik, sürdürülebilir ve çevre dostu olması hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini, sorumluluklarında 65 bin 240 kilometre yol olduğunu, bölünmüş yol uzunluğunun ise 21 bin 506 kilometreye ulaştığını kaydeden Turhan, temeli atılan Kop Dağı Tüneli ile bölünmüş yol çalışmalarını bir an önce hizmete sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

-Tünel ve bölünmüş yol ile yılda 96.4 milyon lira tasarruf sağlanacak-

Halen yapımı süren ve 266 milyon liraya mal olacak Kop Dağı Tüneli projesinde, 2 milyon 200 bin metreküp kazı yapılacak. 36 bin 722 metreküp beton, 90 bin metreküp püskürtme betonu, 72 bin 872 ton BSK, 333 bin metreküp kaya bulonu, 142 bin ton plentmiks temel ve alttemel malzemesi ile 500 ton hasır çelik iksa kullanılacak Tünel, 2x2 şeritli ve çift tüp olarak inşa edilecek. Tek tüpünün uzunluğu 5 kilometre olacak Kop Dağı Tüneli'nin bağlantı yolları ile toplam uzunluğu 7 bin 240 metreyi bulacak.

Gümüşhane-Bayburt-Kop Dağı arasındaki bölünmüş yol 92 milyon liraya mal olacak ve BSK kaplama çalışmalarında ise 1 milyon 150 bin 143 metreküp kazı yapılacak. Yolda 116 bin 554 metreküp beton, 865 bin 80 ton plentmiks temel ve alt temel malzemesi, 995 bin 362 ton BSK kaplama malzemesi kullanılacak. 30 bin 360 metreküp taş duvar yapılacak yolda, 2 tane de Köprülü kavşak inşa edilecek.

Toplam 358 milyona mal olacak tünel ve bölünmüş yolun bitmesiyle seyahat süresinde yılda 1 milyon 869 bin saat, akaryakıt tüketiminde 9.7 milyon litre tasarruf elde edilecek, yol sayesinde vergiler dahil toplam yıllık 96.4 milyon lira tasarruf sağlanacak.

-Güvenli ulaşımla ticaret ve turizm de gelişecek-

Bu çalışmalarla Tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan ve Trabzon-Gümüşhane arasındaki Zigana Geçidi'ni de kapsayan Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Erzurum Yolu'ndan sağlanan ulaşım sayesinde Karadeniz Sahil Yolu ile Karadeniz limanlarının, Kuzey Tetek hattına, Doğu Anadolu Bölgesi'ne ve başta İran olmak üzere Türkiye'nin doğusundaki sınır kapılarına yüksek standartlı bir ulaşım ağıyla bağlanması amaçlanıyor.

Türkiye'de, bölgeler ve komşu ülkeler arasındaki bağlantının sağlanması ve ticaretin geliştirilmesini de amaçlayan çalışmalarla, turizm merkezi ilan edilen Kop Dağı ile turizm potansiyeli yüksek olan yöredeki turistik hareketliliğin geliştirilmesi de hedefleniyor.

Muhabir: Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber