Kültürevleri, toplumsal barışın merkezi olacak

Adana Yüreğir Belediyesi, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak kültürevlerini, daha etkin sosyal hizmet merkezi haline getiriyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültürevlerinde yapılacak hizmetlerle ilgili Ahmet Yesevi Kültürevi'nde basın toplantısı düzenlendi. Yerel ve ulusal medya temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, hiçbir siyası beklenti içinde olmadan tamamen sosyal bir devlet anlayışı içinde bütün imkânlarıyla halkın emrinde olduğunu söyledi.

Altı kültürevinin hizmete girdiğini aktaran Çelikcan, hedeflerinin bu sayıyı 10'na çıkarmak olduğunu kaydetti. Buralarda özellikle dezavantajlı gruplara eğitim verileceğini dile getiren Çelikcan, "İlçemiz çok yoğun göç alan bir konumda. Şimdiye kadar bu evlerde 15 bin kişiye hizmet verdik. Bu yıl ise 30 vatandaşımıza ulaşmak istiyoruz. Göçle gelen insanlarımızın sosyal intibakını sağlayarak toplumsal barış ve kardeşliğe hizmet edeceğiz. Bunları yaparken de belediye olarak sivil toplum kuruluşlarımızı ve diğer kamu kurumlarıyla istişare içinde olacağız. Eğitim hizmetlerinde kendini kanıtlamış tecrübeli arkadaşlarımızla bu hizmetleri en iyi şekilde vereceğimize inanıyorum.? dedi.

Kültürevlerinin işleyişiyle ilgili basın mensuplarının da görüşlerine değer verdiklerini aktaran Çelikcan, ?Buraların tanıtımında basınımıza büyük görevler düşüyor. Onlarla birlikte her kesimden insanlara ulaşarak el uzatmadığımız kimseyi bırakmak istemiyoruz." diye konuştu.

Kültürevlerine gönüllü olarak destek veren eğitimci Atilla Ün, nüfusunun yüzde 51'i göçle gelen Adana'nın, insanların kol kola, kardeşçe ve büyük bir uyum içinde yaşadığı ender metropol şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Her şeye rağmen çok ciddi bir göçmen nüfusu barındıran kentin bütün dünyanın en önemli sorunlarından olan ?göçmen ailelerin sosyal problemleriyle' karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Ün, ?Ortaya çıkan insan ve hizmet merkezli problemlerin çözümümün kolaylaştırılması ise sorumlu devlet memurları, sosyal hukuk devleti anlayışı, demokratik bakış açısı ve sosyal sorumluluğu hassas sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerinin samimi gayret ve çalışmalarına bağlı bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Atilla Ün, Başkan Mahmut Çelikcan tarafından açılan kültür evlerinin özellikle dezavantajlı gençlerin yaşadığı mahallelere adeta 'hayat öpücüğü' vereceğine dikkat çekerek, kültür evlerinin içinin doldurulduğu takdirde çok büyük bir sosyal yarayı tedavi edeceğini anlattı.

Projenin Türkiye'ye örnek olabilecek bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Ün, şunları kaydetti: "Kültür evleri tamamen hizmet ve gönüllülük esasıyla halk ile devlet arasında çok büyük bir hizmet köprüsü kurup dezavantajlı ve gayrı memnun insanların hizmetlerine koşmaktadır. Açılan meslek kursları, sportif ve kültürel kurslar, hobi ve sosyal çalışmalar büyükten küçüğe halkla kurulan diyalog ve irtibatlar kontrollü ve filtreli internet kafe hizmeti, bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri ebeveyn okulları ve tamamlayıcı kurslar seminer ve konferanslar onlarca programlar kültür evlerini tam bir sosyal kurum ve küçük bir belediye hizmet merkezi haline getiriyor."

Güvenlik şube müdürü Mithat Kırcı, dezavantajlı mahallelerde çocukların polise karşı olumsuz bakış açılarını değiştirdiklerini ancak büyüklerin düşüncelerini değiştiremediklerini söyledi. Bu tür kültür evlerinin yapacağı faaliyetlere emniyet olarak gerekli desteği vereceklerini anlatan Kırcı, 'toplumsal barış açısından bu tür etkinliklerin önemli olduğuna inandıklarını' dile getirdi.

Programın sonunda kültürevlerini anlatan sinevizyon gösterisi izletildi. Ayrıca gazeteci ve gazete temsilcileri de kültür evlerinde yapılması gereken çalışmalar için 'beyin fırtınası' yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber